ÎN TIMPUL SOMNULUI, CREIERUL ELIMINĂ INFORMAȚIILE INUTILE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Centrul Național pentru Prevenirea Bolilor Cronice și Promovarea Sănătății, citați de descopera.ro, susțin că unul dintre motivele pentru care orele de somn sunt atât de importante pentru viața individului este faptul că, în perioada somnului, creierul se curăță de toxinele acumulate în timpul zilei și elimină informațiile inutile.

„În urma experimentelor efectuate pe șoareci, a fost observat cum sistemul sanguin cerebral pompează fluid cerebrospinal purificat prin țesuturi. Deșeurile colectate sunt transportate până la ficat, prin sânge, iar de acolo sunt eliminate. Întregul mecanism funcționează, în special, în timp ce subiectul doarme, lucru care explică de ce perioadele îndelungate de privare de somn pot crește riscul decesului. Procesul de curățare a creierului este cu atât mai important, cu cât acumularea de toxine la nivel cerebral poate crește riscul de Alzheimer.

Tot în timpul somnului, creierul elimină informațiile de care nu avem nevoie, de aceea observăm că reușim să rezolvăm o problemă mult mai simplu după ce ne trezim decât înainte de a ne culca.

De asemenea, somnul joacă un rol important în formarea celulelor de mielină, care ajută la protejarea circuitelor creierului. Pe de altă parte, privarea de somn activează genele care induc starea de stres și cauzează moartea celulelor.

Somnul este, totodată, un proces esențial pentru vindecarea interioară a organismului. În timpul perioadei de odihnă, au loc procese de reparare a inimii, a vaselor de sânge, dar și a celulelor și țesuturilor. Orele de dormit joacă un rol important și în întărirea sistemului imunitar, dar și în reglementarea modului în care organismul reacționează la insulină.

Totodată, am analizat schimbările care au loc în creier pe fondul privării de somn. Rezultatele au arătat că dormitul insuficient are consecințe asupra anumitor regiuni cerebrale, inclusiv neocortexul, amigdala și hipocampusul, care joacă un rol important în procesele cognitive, emoționale și de memorare.

Mai mult, am descoperit că este afectată și activarea anumitor gene care nu au fost asociate anterior cu privarea de somn, printre care cele responsabile de reglarea altor gene, de semnalizarea între celule sau de răspunsul la stres. Apoi, nopțile albe pot conduce la deteriorarea fizică ireversibilă și pierderea celulelor creierului.

Subiecții care au urmat un program de somn similar celui unui muncitor în ture (trei zile de lucru noaptea, cu maximum cinci ore de somn într-un interval de 24 de ore) au pierdut circa un sfert din totalul neuronilor locus coeruleus, care joacă un rol esențial pentru starea de alertă și funcționarea cognitivă optimă.

Privarea de somn poate crește și riscul dezvoltării diabetului de tip 2, întrucât obiceiul de a dormi insuficient duce la apariția problemelor la nivelul metabolismului glucozei, iar aceste consecințe cresc rezistența la insulină.

Pe de altă parte, dormitul insuficient îngrașă. Doar cinci ore dormite pe noapte cresc cu 32% riscul de îngrășare.

Lipsa somnului are consecințe devastatoare asupra sănătății fizice, dar și psihice. Privarea de orele dedicate odihnei pot conduce la apariția bolilor cardiovasculare, iar o singură noapte fără un somn de calitate crește riscul persoanelor cu hipertensiune de a experimenta o creștere a tensiunii arteriale în următoarea zi.

De asemenea, privarea de somn afectează buna funcționare a sistemului imunitar, poate crește gradul de iritabilitate, stres, tristețe, nervozitate și oboseală mentală. Nu în ultimul rând, riscul de deces crește cu 15% în rândul celor care obișnuiesc să doarmă cel mult cinci ore pe noapte", afirmă cercetătorii americani.

 

Lasă un comentariu