SCRISORI PRIMITE LA REDACȚIE - TOTUL DESPRE MONUMENTUL LATINITĂȚII

Distribuie pe:

În urma unui articol publicat în ziarul „Cuvântul liber", am primit o scrisoare din partea domnului Octavian Popa din Târnăveni. Fiind un foarte bun cunoscător al problematicii dezbătute, dar și implicat direct, a venit cu date în plus pe temă. Domnia sa a anexat și o fotografie cu imaginea Monumentului Latinității din Târnăveni și un articol semnat de dânsul în revista „Târnava", anul II, nr. 1, pe prima pagină intitulat „Gând lângă Monumentul Latinității", text ce cuprinde discursul semnatarului la 18 aprilie 1992, cu ocazia dezvelirii monumentului. Faptul nu poate decât să ne bucure, fiindcă, pe lângă certa dovadă a interesului față de subiect, avem date noi în plus. Vă redăm conținutul scrisorii:

„Mărturisesc că am citit cu mare interes articolul intitulat «Monumentul Latinității din Târgu-Mureș», apărut în ziarul «Cuvântul liber» din 28 noiembrie a.c., sub semnătura lui Viorel Conțiu. Domnul Ioan Iacob, consilier superior în cadrul Instituției Prefectului, își amintește multe lucruri întâmplate în anul 1991, care au culminat cu așezarea statuii pe soclu, în fața Prefecturii, la 30 noiembrie în acel an. Pe lângă faptul că «lupoaica cu Romulus și Remus» a fost recondiționată la Târnăveni și așezarea pe soclu a fost realizată tot de către colaboratorii mei din Târnăveni. În revista de cultură «Școala ardeleană» nr. 3, din decembrie 1991, regretatul om de cultură Serafim Duicu menționează în «Breviarum» numele și a altor persoane care s-au implicat în finalizarea proiectului de aducere acasă a Monumentului Latinității, în afara celor care se regăsesc în materialul domnului Viorel Conțiu. Aici este menționat numele proiectantului noului soclu, respectiv, arhitectul Mihai Glăja. Sculptorul Victor Cristea, implicat și el în toată această operațiune, a avut inspirația să facă la Târnăveni, pe durata recondiționării statuii, mulajele necesare unei eventuale copii după original. Așa se face că în anul 1992 am reușit să realizăm și la Târnăveni Monumentul latinității, statuia fiind executată în bronz la fostul Combinat Chimic Târnăveni, iar soclul, la cioplitoria în piatră de la Viștea, județul Sălaj. De menționat este că statuia, reprezentând lupoaica și pe cei doi frați, s-a constituit prin asamblarea a nu mai puțin de șaptesprezece părți, turnate separat și apoi sudate cu electrozi de bronz. Inaugurarea și sfințirea monumentului «Lupa Capitolina» la Târnăveni a avut loc pe data de 18 aprilie 1992, în prezența unor importante personalități: Vasile Urdea - prefectul județului Mureș, Ileana Filipescu - subprefectul județului Mureș, P.S. Andrei Andreicuț - episcop de Alba Iulia, Doru Pană - prefectul capitalei București, prof. dr. Serafim Duicu - consilier-șef la Inspectoratul de Cultură a județului Mureș, Victor Suciu - primar Târgu-Mureș, Ștefănescu Constantin - primar Sighișoara, Pop Eremia - primar Reghin, Marian Emil - primar Luduș, Andreica Ioan - primar Iernut, Liviu Crăciun - actor, Teatrul Național București, Vlad Rădescu - actor, Teatrul Național Târgu-Mureș, Nicolae Băciuț - corespondent TVR, și alții. Apreciind calitatea lucrării, ulterior, primarii din Luduș, Iernut și Sighișoara ne-au solicitat concursul pentru realizarea și în orașele lor a Monumentului Latinității, lucru care s-a și întâmplat.

P.S. Artistul plastic Victor Cristea, cel care a realizat la Târnăveni busturile lui Mihai Eminescu, Octavian Goga, dr. Gheorghe Marinescu, prefectului Vasile Moldovan, mai multe altoreliefuri, a încetat din viață la 6 ianuarie 2017. Asemenea regretatului Serafim Duicu, a fost foarte atașat de urbea noastră, contribuind la trezirea culturală a localității după revoluție.

Ing. Octavian Popa, primar între 1990-1996 și 2000-2008."

 

Lasă un comentariu