SĂRBĂTORI... PE DATORIE!

Distribuie pe:

Un raportul european al plăților consumatorilor, care analizează comportamentul în ceea ce privește sumele alocate și sumele cheltuite în preajma sărbătorilor de iarnă, realizat de Intrum, în 24 de țări din Europa, plasează România pe locul 3 (42%) în ceea ce privește depășirea bugetului alocat, după Irlanda (54%) și Marea Britanie (43%), pe când cei mai echilibrați locuitori ai Europei sunt olandezii, doar 22% dintre aceștia declarând că au depășit bugetul alocat sărbătorilor.

“La nivel european, 32% dintre respondenți declară că de Crăciun cheltuiesc mai mult decât și-au propus inițial. În România însă, 42% dintre respondenți (35% bărbați și 47% femei) declară că, în perioada sărbătorilor de iarnă, cheltuiesc mai mult decât și-au propus.

Întrebați dacă în perioada Crăciunului apelează la împrumuturi, 25% dintre români declară că fie își măresc limita cardului de credit, fie se împrumută la rude sau prieteni. Studiul mai arată faptul că părinții, respectiv persoanele cu un loc de muncă stabil apelează mai des la împrumuturi.

O altă categorie este reprezentată de procentul de 33% de respondenți români, care nu știu dacă își vor putea permite să cumpere cadouri de Crăciun. Media europeană la acest capitol este de 27%, iar România se situează pe locul trei după Marea Britanie (38%) și Lituania (37%).

Printre motivele care contribuie la supraconsum și la depășirea bugetului se numără și presiunea conținutului de pe rețelele de socializare, 63% dintre respondeții români fiind de acord cu afirmația că mesajele din rețelele de socializare îi fac să cumpere mai mult.

După decembrie, o lună intensă din punct de vedere al cheltuielilor, urmează ianuarie, care pentru 40% dintre români este cea mai dificilă lună din punct de vedere financiar”, arată studiul Intrum.

*

Pentru realizarea raportului european al plăților consumatorilor, au fost analizate răspunsurile a 24.398 de participanți, din Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Marea Britanie, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria.

Lasă un comentariu