ZIUA MINORITĂȚILOR NAȚIONALE LA SÂNGEORGIU DE MUREȘ

Distribuie pe:

Copiii și tinerii din Sângeorgiu de Mureș și Cotuș, mândri de dansurile, cântecele, de tradițiile lor - românești, maghiare, rome - au fost personajele principale ale unui eveniment dedicat Zilei Naționale a Minorităților din România.

Scena căminului cultural din comună a găzduit un spectacol al diversității etnice, acceptării și prieteniei. Momentele artistice ale tinerilor au alternat: de la gimnastica ritmică a Tamarei Manea, a poeziei “Așteptând Crăciunul”, recitat de Máté Dalma, la dansurile populare ale ansamblurilor din Sângeorgiu de Mureș (“Kis táltosok” și “Flori Sângeorzene”) și a ansamblului de dansuri rome din Cotuș, cât și interpretările corale ale elevilor sângeorzeni.

Un moment special dedicat Crăciunului a fost sceneta magilor de la Betleem interpretată de Clubul Tinerilor din Cotuș, plină de emoție, atât la propriu, cât și la figurat!

Primarul comunei, Sófalvi Sándor Szabolcs, prin cuvântul său de deschidere a subliniat că diversitatea este o caracteristică a comunității, iar conviețuirea prin acceptare aduce numai lucruri pozitive. Prezent la eveniment, preotul Baricz Lajos a evocat această caracteristică multietnică a comunității, considerând Sângeorgiu de Mureș cel mai de preț loc în care a trăit după locurile natale. Maria Koreck, prin intervențiile sale a îndemnat copiii și tinerii să fie mândrii de limba, istoria și tradițiile lor, să o promoveze cu orice ocazie și să caute să cunoască și să respecte toate acestea și la cei cu care conviețuiesc pentru că doar toți împreună vor putea asigura un viitor mai bun comunei.

Deși în România, această zi dedicată minorităților naționale a intrat în calendarul zilelor naționale sărbătorite oficial doar de un an, ea fost sărbătorită în fiecare an de Asociația Divers, prin evenimente interculturale mai mici sau mai ample. Anul acesta, spectacolul de la Sângeorgiu de Mureș a fost organizat în cadrul proiectului “O șansă pentru fiecare la Sângeorgiu de Mureș”, implementat de Primăria Sângeorgiu de Mureș în parteneriat cu Asociația Divers, Asociația “Caritas Asistență Socială” Filiala Organizației Caritas Alba Iulia și Școala Gimnazială “Sfântu Gheorghe” și finanțat prin Programul Operațional Capital Uman, prin Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

Lasă un comentariu