ACADEMICIANUL ROMÂN EUGEN SIMION, CÂȘTIGĂTOR AL MEDALIEI DE AUR PENTRU FILOLOGIE “ALFRED NOBEL” A SOCIETĂȚII INTERNAȚIONALE DE FILOLOGIE

Distribuie pe:

Academicianul român Eugen Simion este câștigătorul pe 2018 al Medaliei de Aur pentru Filologie “Alfred Nobel”, acordată de Societatea Internațională de Filologie. Ceremonia de decernare va avea loc la începutul anului 2019, la Palatul Parlamentului European de la Strasbourg.

Medalia de Aur pentru Filologie “Alfred Nobel”, instituită ca echivalent al Premiului Nobel pentru Literatură, se acordă ca semn de înaltă recunoaștere a unor lucrări de excepție în domeniul gramaticii sau criticii și istoriei literare, informează Radio România Actualități, citat de Radio Chișinău.

Ideea creării unui premiu special pentru critici sau cercetători în analiza gramaticii sau literaturii a apărut odată cu acordarea, în 1927, a Premiului Nobel pentru Literatură filozofului francez Henri Bergson, care nu era nici poet, nici romancier. Printre personalitățile cărora, de-a lungul timpului, le-a fost decernată această distincție îi amintim pe semioticianul Yuri Lotman, teoreticianul literar Umberto Eco sau lingvistul și filosoful Noam Chomsky.

Lasă un comentariu