PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI VOR BENEFICIA DE UN BILET UNIC DE CĂLĂTORIE GRATUITĂ!

În ședința de joi, 20 decembrie 2019, Guvernul a adoptat o hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap.

Actul normativ a stabilit un model unic de bilet de călătorie gratuită, care poate fi utilizat pentru tipuri diferite de transport interurban și cu operatori de transport interurban diferiți, astfel încât călătoria dus să se poată efectua cu un tip de transport interurban și cu un operator de transport, iar călătoria întors - cu alt tip de transport, respectiv cu alt operator.

De asemenea, hotărârea mai stabilește că biletele de călătorie gratuite vor putea fi folosite, din 1 ianuarie 2019, și pentru transport interurban cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial.

“Utilizarea biletului de călătorie gratuită, valabil, atât la accesarea transportului interurban pe calea ferată, auto, cât și naval, facilitează circulația neîngrădită a persoanelor cu handicap, asistenților personali și însoțitorilor acestora cu oricare din mijloacele de transport interurban, fără ca aceștia să fie condiționați de tipul biletului (CFR, auto, transportul naval). Altfel spus, orice persoană cu dizabilități poate pleca cu trenul și se poate întoarce cu autobuzul, spre exemplu.

Dreptul la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap este reglementat prin art. 24 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Persoana cu handicap grav și însoțitorul acesteia beneficiază de câte 12 bilete gratuite dus-întors pe an, iar persoana cu handicap accentuat primește 6 bilete pe an”, precizează Ministerul Muncii și Justiției Sociale, inițiatorul proiectului.

Lasă un comentariu