PROIECT: SPITALELE CU SECȚII DE ANESTEZIE ȘI TERAPIE INTENSIVĂ, OBLIGATE SĂ PRELEVEZE ORGANE PENTRU TRANSPLANT!

Distribuie pe:

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că Legea transplantului va fi modificată, în sensul că, din anul 2019, în toate spitalele județene, care au secții de anestezie și terapie intensivă, “va intra în fișa postului să se implice în prelevarea de organe”.

Specialiștii din sistemul de sănătate consideră că o astfel de obligativitate ar duce, cu siguranță, la creșterea numărului de organe și la salvarea mai multor vieți, întrucât listele cu români care au nevoie de transplant este într-o continuă creștere.

“Ideea de a implica toate spitalele județene în activitatea de identificare și prelevare de organe este foarte bună, așa se întâmplă și în străinătate. Așa ar înțelege fiecare manager de spital din țară că intră în fișa postului identificarea oricărui potențial donator aflat în moarte cerebrală. Acum, nu se întâmplă asta, sunt foarte multe spitale în care nu există niciun fel de interes în a avea donatori.

Lipsa de interes are la bază mai multe motive. Identificarea donatorilor e o activitate benevolă, care se derulează în cadrul unui program de transplant ce nu asigură suficientă finanțare.

Totuși, o aliniere a tuturor spitalelor județene la cerințele impuse în programul național de transplant presupune ca secțiile de anestezie și terapie intensivă să fie dotate cu o anumită aparatură. În mare, aparatura respectivă se cam găsește în spitalele județene.

Spre exemplu, secția trebuie să fie dotată cu aparat de ventilație mecanică, cu un electroencefalograf și cu un aparat de gaze sanguine. Acesta din urmă este absolut necesar pentru a trata bolnavii critici. O terapie intensivă care nu are aparat de gaze sanguine, nu poate trata corect nici măcar un bolnav critic, cu atât mai puțin, nu poate avea în grijă un donator. Însă, acestea nu sunt condiții greu de îndeplinit.

Pe lângă dotări, care pentru unele spitale ar presupune investiții în aparatură, este necesar ca personalul, respectiv anesteziștii, să știe să facă examinările necesare, fiind esențială menținerea donatorului în condiții fiziologice, pentru că, odată instalată moartea cerebrală, sunt foarte multe tulburări de ritm. Dacă Ministerul Sănătății găsește soluții pentru a motiva managerul de spital să se ocupe, iar managerul vorbește cu șeful terapiei intensive și cu coordonatorul de transplant, numărul spitalelor care dau donatori ar putea crește. În prezent, din 44 de spitale acreditate, doar 11 dau donatori”, a declarat, pentru adevarul.ro, Carmen Panțiș, coordonatorul de transplant Bihor.

Vestea că spitalele județene ar putea fi obligate să preleveze organe crește speranțele pacienților care au nevoie de transplant. “De la dorință și până la a se putea realiza un astfel de mecanism necesar și vital pentru noi e un drum mai lung. Noi, ca pacienți, ne întrebăm dacă sunt îndeplinite condițiile organizatorice. Pacientul aflat în moarte cerebrală trebuie monitorizat 24 din 24 de ore, trebuie evaluat constant. Pe de altă parte, sunt foarte mulți români cu nevoie de transplant”, consideră Gheorghe Tache, președintele Asociației Pacienților Transplantați din România.

 

Lasă un comentariu