PREMIUL DE EXCELENŢĂ ÎN PARTENERIAT ÎN DOMENIUL PREVENIRII ŞI COMBATERII VIOLENŢEI ÎN FAMILIE

Distribuie pe:

Institutul Est-European de Sănătate a Reproducerii (IEESR) acordă, la finalul fiecărui an, Premiul de Excelenţă în parteneriat în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie.

Premiul acordat în acest an răsplăteşte Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Mureş pentru implicarea în asistenţa copiilor victime directe sau martori la violenţa în familie, pentru munca de intervenţie şi referire în reţea şi, nu în ultimul rând, pentru implicarea în ,,Campania 16 zile de activism împotriva violenţei în familie”, ne declara Elena Micheu, director executiv Institutul Est-European de Sănătate a Reproducerii.

Decernarea distincţiei a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, la sediul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională din Târgu-Mureş (strada Victor Babeş nr. 11, etaj 2, cam 210).

Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Mureş - unitate conexă a învăţământului preuniversitar

Activităţile de consiliere individuală sau colective în domeniul prevenirii sunt poate mai puţin vizibile, dar ce este important este faptul că sunt constante pe tot parcursul anului şcolar. Puţini cunosc instituţia Centrului Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională (CJRAE) Mureş, acţiunile organizate. Aşadar, voi profita de această oportunitate să aduc în atenţia comunităţii târgumreşene specificul activităţii CJRAE.

Astfel, Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Mureş este o unitate conexă a învăţământului preuniversitar, cu personalitate juridică, subordonată Ministerului Educaţiei Naţionale, coordonată metodologic de Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, finanţată de Consiliul Judeţean Mureş.

Oferirea, coordonarea şi monitorizarea de servicii educaţionale specifice

CJRAE, ca instituţie de învăţământ special integrat este specializată în oferirea, coordonarea şi monitorizarea de servicii educaţionale specifice, cu scopul de a asigura tuturor factorilor implicaţi în educaţie accesul la servicii de asistenţă.

Beneficiarii serviciilor oferite de CJRAE sunt copiii/elevii, cadrele didactice, părinţii, aparţinătorii legali ai copiilor, personalul angajat în unităţile de învăţământ sau în alte instituţii care acţionează în domeniul proble-maticii copiilor şi membri ai comunităţii locale.

Servicii de asistenţă psihopedagogică şi orientare şcolară şi profesională

CJRAE Mureş dezvoltă servicii de asistenţă psihopedagogică şi orientare şcolară şi profesională, furnizate prin centrele judeţene (CJAP) şi prin cabinetele şcolare şi interşcolare de asistenţă psihopedagogică (CSAP), servicii de terapii logopedice, furnizate prin centrele şi prin cabinetele logopedice interşcolare(CLI), servicii de evaluare, orientare/reorientare dinspre şcoala specială spre şcoala de masă şi invers, prin intermediul comisiei de orientare şcolară şi profesională, la propunerea serviciului de evaluare şi orientare şcolară şi profesională (SEOSP), servicii de mediere şcolară, furnizate de mediatorii şcolari; servicii de consultanţă pentru educaţie incluzivă, furnizate de centrele şcolare pentru educaţie incluzivă şi servicii de informare şi consiliere pentru cadre didactice, copii, părinţi, precum şi pentru alţi membri ai comunităţii.

Îndrumarea metodologică şi coordonarea cabinetelor de asistenţă psihopedagogică din judeţul Mureş

Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică (CJAP) Mureş este structură în cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Mureş şi asigură îndrumarea metodologică şi coordonarea cabinetelor de asistenţă psihopedagogică din judeţul Mureş.

Cabinetele de asistenţă psihopedagogică funcţionează în unităţi de învăţământ preuniversitar şi asigură asistenţa psihopedagogică unui număr de 800 de elevi sau de 400 de preşcolari.

În judeţul Mureş avem 60 de cabinete şcolare şi interşcolare de asistenţă psihopedagogică şi 63 de psihologi şcolari. CJAP şi cabinetele (CSAP) oferă asistenţă psihopedagogică individuală şi colectivă pentru elevi, cadre didactice şi părinţi, asistă elevii în procesul de orientare şcolară şi profesională, prin furnizarea de informaţii specifice şi prin promovarea autodeciziei în orientare, ca rezultat al armonizării între resursele interne şi oportunităţile externe, se implică în proiecte, parteneriate educaţionale, sprijină părinţii în cunoaşterea personalităţii copiilor şi a particularităţilor vârstei acestora, în vederea optimizării relaţionării copil - părinte şi oferă sprijin permanent cadrelor didactice în proiectarea şi desfăşurarea activităţilor cu caracter educativ, cât şi în propria dezvoltare profesională.

Servicii logopedice

Centrele şi cabinetele logopedice interşcolare (CLI) sunt structuri de învăţământ special integrat ale învăţământului preuniversitar, fi-nanţate, coordonate, monitorizate şi evaluate de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE). Cei 21 de logopezi din CJRAE oferă servicii logopedice în CLI şi au ca obiective principale: depistarea, evaluarea şi identificarea tulburărilor de limbaj şi de comunicare la copiii preşcolari înscrişi sau nu în grădiniţe şi la şcolarii mici, asigurarea caracterului preventiv al activităţii de terapie logopedică, prin acordarea unei atenţii prioritare copiilor preşcolari cu tulburări de limbaj înscrişi în grădiniţe, în scopul prevenirii instalării dificultăţilor de învăţare a scrisului şi cititului la vârsta şcolară, orientarea terapiei logopedice spre corectare, recuperare, compensare, adaptare şi integrare şcolară şi socială;corectarea tulburărilor de limbaj şi de comunicare în vederea diminuării riscului de eşec şcolar şi sprijinirea cadrelor didactice în abordarea personalizată a copiilor/elevilor cu tulburări de limbaj şi comunicare.

Serviciile de mediere şcolară prin mediatorul şcolar au ca obiective principale monitori-zarea copiilor de vârstă preşcolară din comunitate şi din circumscripţia şcolară, care nu sunt înscrişi la grădiniţă şi sprijină familia/susţinătorii legali ai copilului în demersurile necesare pentru înscrierea acestora în învăţământul preşcolar, monitorizarea accesului la educaţie şi menţinerea copiilor în sistemul educaţional obligatoriu.

Orientarea şcolară şi profesională a copiilor

Serviciul de Evaluare Complexă şi Orientare Şcolară si Profesională (SEOSP) se ocupă de evaluarea şi de orientarea şcolară şi profesională a copiilor, elevilor şi a tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale pentru a stabili dacă elevul/ copilul/ tânărul are sau nu cerinţe educative speciale şi face propuneri către COSP, în vederea orientării şcolare şi profesionale a acestuia.

Parteneriat CJRAE - IEESR

Suntem onoraţi! Premiul de Excelenţă în parteneriat în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie, acordat de Institutul Est-European de Sănătate a Reproducerii (IEESR) Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Mureş (CJRAE) răsplăteşte activităţile constante ale psihologilor, implicarea lor în asistenţa copiilor victime directe sau martori la violenţa în familie, pentru munca de intervenţie în reţea şi, nu în utimul rând, pentru implicarea în Campania ,,16 zile de activism împotriva violenţei”.

Parteneriatul CJRAE -IEESR este unul de lungă durată dacă mă gândesc la faptul că am început în 2003.

 

ADRIANA CERGHEDI, DIRECTOR C.J.R.A.E.

Lasă un comentariu