INIȚIATIVE LEGISLATIVE

Distribuie pe:

Pentru a reduce consumul de apă îmbuteliată și de băuturi carbogazoase, principalele surse pentru deșeuri din plastic, în Parlament au fost depuse două inițiative legislative în acest sens.

Filtre de apă pentru populație, decontate de primării

Potrivit profit.ro, unul dintre proiecte prevede ca, în mod gratuit, cel mult o dată pe an și la cerere, autoritatea de sănătate publică locală să verifice, prin prelevare de probe de la robinetele din locuințe, respectarea parametrilor de calitate ai apei potabile din locuințe.

În cazul în care se constată că parametrii de calitate nu sunt respectați, locatarul va beneficia, la cerere, de un filtru de apă al cărui cost este decontat de primăria din localitate în situația în care neconformitatea este generată de rețeaua interioară, dar și de către rețeaua exterioară, în cazul în care implementarea măsurilor de remediere durează mai mult de 7 zile.

În proiect, se precizează că, în România, în prezent, nu există o modalitate de testare gratuită a calității apei, costul minim al unei analize de apă fiind de 250 lei.

În aceste condiții, România se află printre ultimele state din Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul apei de la robinet.

În unitățile de alimentație publică, apă gratuită

Cealaltă inițiativă legislativă se referă la obligația ca anumite entități să ofere, la cerere și în mod gratuit, apă potabilă de la robinet.

Această obligație le revine autorităților și instituțiilor administrației publice centrale și locale pentru persoanele prezente în sediile acestora; operatorilor economici, care oferă servicii de alimentație publică (baruri, restaurante, cafenele) pentru clienții proprii, și angajatorului pentru angajați.

Autoritățile publice și unitățile de alimentație publică vor avea obligația să afișeze într-un loc accesibil și vizibil publicului următorul anunț: “Această unitate oferă, la cerere și în mod gratuit, apă potabilă de la robinet”.

Lasă un comentariu