O INIȚIATIVĂ PRIVATĂ NEOBIȘNUITĂ: MUZEUL ETNOGRAFIC CIOBOTĂ PETRUȚ DIN LUNCA BRADULUI

Distribuie pe:

În cursul acestei luni, se poate afirma, mai degrabă întâmplător, am cunoscut o doamnă la Lunca Bradului despre care am aflat că are un muzeu etnografic privat în localitate. Să recunoaștem, inițiativa este deosebită, având în vedere că majoritatea persoanelor care pornesc vreo activitate privată se orientează spre cele care par să aducă profit îmbelșugat și în timp scurt. Doamna se numește Rusalina Petruț, care ne-a relatat următoarele: “De unde a pornit ideea? A rămas o moștenire de la părinții mei și am vrut să pun în valoare toate aceste obiecte și căsuțe. Eu acolo am crescut, am copilărit de fapt, și am vrut să nu le las de izbeliște, fiindcă fiica mea, Andreea Gabriela Petruț, este interpretă de muzică populară. De acolo mi-a venit ideea de a păstra tradiția, să nu arunc lucrurile de valoare din gospodărie și am încercat să mai adun câte ceva, de unde s-a putut. Am adunat multe obiecte de uz casnic și gospodăresc, cât și costume populare. Muzeul este compus din trei clădiri. Din grajduri am făcut camere pentru a putea expune tot ceea ce am și să fie văzut de toată lumea, din țară și străinătate. Așteptăm vizitatori, să vadă cum a fost mai demult, cum este acum. Foarte mulți copii nu știu cum s-a trăit în trecut. Primii vizitatori au fost de la Bălți, din Republica Moldova.

I-am îmbrăcat pe toți cu costumele populare pe care le aveam atunci. Pe copiii cu care facem diferite activități legate de tradiții îi îmbrăcăm cu o parte din costumele populare din muzeu. Grupul “La poale de Călimani” este acum la a doua generație. Primii au crescut, au plecat la diferite școli. Grupul a fost înființat în anul 2017, precum și Asociația “La poale de Călimani”. Am făcut un proiect cultural, și în anul 2019 va fi a treia ediție a Festivalului “Lada de zestre”. În acea perioadă vom avea circa 300 de persoane care vor vizita muzeul, atât artiștii care evoluează pe scenă, cât și spectatori, turiști. În anul 2017 am avut vizitatori din Statele Unite ale Americii, Finlanda, Olanda.

Vizitatorii au fost împreună cu Asociația Artiștilor Plastici Mureș și cu domnul Ilarie Gheorghe Opriș, președintele asociației, căruia îi mulțumesc pentru că mi-a îndrumat pașii pe acest drum. Pentru a vizita muzeul, cine dorește nu are de plată vreo taxă. Dar acolo se face curățenie, se repară garduri, se cosește iarba, sunt niște cheltuieli. Dar avem o cutiuță primită cadou, în anul acesta, de la domnul Chirteș Petruț din Ibănești. Pe ea am scris o poezie și dacă cineva o citește, poate că va dona niște bani. Noi nu așteptăm nimic de la vizitatori. Am în inimă o bucurie să arăt tuturor cum s-au păstrat, de demult, acele lucruri. Avem cămăși cu vechime de la 60 la peste 100 de ani. Acelea trebuie spălate, călcate, aranjate, să ai multă grijă de ele. Pentru mine este o bucurie să vină cineva să viziteze muzeul”.

Să adăugăm faptul că în legătură cu acest muzeu a apărut o carte la Editura Constantin Romanu-Vivu din Târgu-Mureș, în anul 2016, intitulată “Muzeul Ciobotă - Petruț, Lunca Bradului” sub semnătura autorilor Rusalina Petruț și Andreea Gabriela Petruț. Prezentarea cărții o vom face cu proxima ocazie.

Lasă un comentariu