JUDEȚUL MUREȘ - INVESTIȚII MAJORE ÎN INFRASTRUCTURA MEDICAL - SPITALUL CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ SE MODERNIZEAZĂ CU BANI EUROPENI

Distribuie pe:

Spitalul Clinic Județean Mureș (SCJU) se numără printre cele 13 unități medicale din Regiunea Centru, care, în 2019, vor beneficia de posibilitatea de a-și achiziționa dotări și echipamente medicale din fonduri europene. În cursul acestei luni au fost semnate pentru finanțare două proiecte prin care vor fi derulate investiții în valoare totală de peste nouă milioane de euro pentru dotarea secțiilor de tratament în ambulatoriu, precum și la unitățile de primiri urgențe (UPU), secțiile de terapie intensivă (ATI). Obiectivul este îmbunătățirea accesului populației la servicii medicale de urgență, respectiv asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu. Finalizarea celor două proiecte (finanțate prin Programul REGIO 2014-2020 în parteneriat Banca Mondială) este estimată pentru finele lunii octombrie 2019.

Se asigură derularea de achiziții, pentru îmbunătățirea condițiilor pentru pacienții care apelează la unitățile sau compartimentele de primiri urgențe și ambulatoriile de specialitate (fostele policlinici) de la unitățile medicale beneficiare. Pentru SCJU Târgu-Mureș, fondurile atrase vor viza, prin achiziții de echipamente noi, inclusiv modernizarea și tehnologizarea la nivel european ale secțiilor /compartimentelor destinate tratamentelor ambulatorii care utilizează aparatură uzată fizic și moral.

În rândul spitalelor cuprinse în proiect se mai numără, alături de SCJU Târgu-Mureș, unități medicale din Alba Iulia, Blaj, Aiud, Câmpeni, Brașov, Făgăraș, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Sibiu - localități aflate pe raza județelor componente ale Regiunii Centru.

“Este foarte bună inițiativa de a fi finanțate, din fonduri europene nerambursabile, achizițiile derulate de unitățile medicale, deoarece astfel pacienții pot vedea că se folosesc și fonduri europene pentru creșterea calității în unitățile spitalicești. Concret, cea mai mare parte a achizițiilor au fost deja finalizate, până la data depunerii cererilor de finanțare, iar noi, la ADR Centru, am analizat deja dosarele prezentate. Prin toate proiectele pe care le coordonăm la nivel regional vom gestiona investiții în valoare totală de aproape 70 milioane euro pentru creșterea confortului și a calității actului medical, precum și pentru a se achiziționa echipamente moderne”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru. (sursa și foto: regio-adrcentrlu.ro).

Potrivit aceleiași surse, în cursul acestei luni au mai fost semnate pentru finanțare din fonduri europene proiecte prin care și alte unități spitalicești din județul nostru își vor putea achiziționa dotări și echipamente în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, prin proiecte coordonate de Ministerul Sănătății, a căror valoare totală cumulată este de peste 46 milioane de lei. Sunt avute în vedere: Institutul de urgență pentru boli cardiovasculare și transplant Târgu-Mureș, Spitalul Municipal Sighișoara, Spitalul Municipal “Dr. Eugen Nicoară” Reghin, Spitalul Municipal “Dr. Gheorghe Marinescu” Târnăveni, Spitalul Sovata-Niraj, Spitalul orășenesc Sângeorgiu de Pădure, Spitalul orășenesc “Dr. Valer Russu” Luduș. Se urmăresc, la nivel județean, aceleași obiective, respectiv îmbunătățirea accesului populației la servicii medicale de urgență și asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu.

Lasă un comentariu