LAZĂR LĂDARIU (25 martie 1939 - 1 ianuarie 2019)

Distribuie pe:

De-aseară aici aștept / odată cu noaptea, / cu păsările ei, / toate cu haine negre-mbrăcate; / sub nouă, așteptată lumină, / pe un cer întors stau / și privesc parcă într-o copcă / adâncă de gheață; / de aici văd îngerii anevoie, / în șir / urcând muntele, / în așteptarea primei ninsori / prin care cântecul lin / doar acolo abia poate începe; / prin tranșeele ierbii / s-aude bine, / ca o speranță, / respirația dimineții, / cu un țipăt din scutec ieșind, / sub ale pământului șoapte; / cu degete de aer / văzduhul scrie / cronica despre nașterea zilei; o zi în care / și eu am să plec / într-acolo. (“Așteptare” - din vol. “Tranșeele ierbii”, 2017)

Lazăr Lădariu, poet publicist, redactor-șef al cotidianului “Cuvântul liber” (26 decembrie 1989 - 1 ianuarie 2019), s-a născut la 25 martie 1939, la Idicel-Sat, județul Mureș, din părinții Mihail și Fironica - țărani. Clasele primare (I-VII) le-a urmat la Idicel-Sat și Ideciul de Sus. În 1957 a absolvit cursurile Liceului “Al. Papiu Ilarian” din Târgu-Mureș; în 1963, în urma absolvirii Facultății de Filologie a Universității din Cluj-Napoca, devine asistent universitar (1963-1969) la Institutul Pedagogic de 3 ani Târgu-Mureș, actuala Universitate “Petru Maior” din municipiu. În perioada 1970-1975 a fost corespondent la “Satul socialist”, devenind, în august 1975, redactor la cotidianul “Steaua roșie” din Târgu-Mureș - șef de rubrică la “Probleme cetățenești”, până în 26 decembrie 1989, când a preluat conducerea cotidianului nostru.

De-a lungul prodigioasei sale activități editoriale, Lazăr Lădariu s-a “împărțit” între poezie și publicistică, sensibilitatea artistică, înclinația spre introspecție și spre “marile întrebări ale lumii” fiind dublate de un acut simț analitic, de o înaltă și nedisimulată atitudine patriotică, materializată în volumele sale de comentarii politice.

Ultimul său volum de versuri, “Tranșeele ierbii”, a fost editat în 2017 (Ed. “Vatra veche”), an în care Lazăr Lădariu a primit, din partea Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Târgu-Mureș, premiul “Opera Omnia”.

A publicat peste 15.000 de articole, fiind prezent cu grupaje și pagini de poezie în prestigioase publicații culturale naționale, multe dintre poezii fiindu-i traduse în limbile germană, rusă, maghiară, sârbă, albaneză, engleză și răsplătite cu premii ale Asociației Scriitorilor din Târgu-Mureș.

“Poezia lui Lazăr Lădariu - sintetizează criticul literar prof. dr. Cornel Moraru - pare a fi proiecția compensatorie a unui eu liric scindat, aflat într-o patetică și mult stăruitoare clarificare de sine. Există mai multe straturi de realitate în fiecare poem, cu treceri adesea bruște de la unul la altul; un fel de căderi succesive abrupte, o mișcare inversă de implozie interioară și restrângere severă a spațiului poetic exterior. Stăpânit de himera imaginarului, poetul e încercat, în același timp, de impulsul deliteraturizării. Un impuls blând și el, cu totul dezarmat în fața ironiei, dar și a fascinației scrisului elegant, de o frumoasă distincție intelectuală.”

În anul 2005 i s-a decernat “Premiul de Excelență” și “Diploma Asociației Scriitorilor - Filiala Târgu-Mureș, pentru întreaga activitate literară. Volumul de publicistică “Veghe” a fost distins cu “Premiul de Excelență” pentru anul 2015, al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România (din anul 1988) și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Lazăr Lădariu a fost deputat PUNR, în Parlamentul României, în legislaturile 1992-1996 și 1996-2000, membru al delegației române, din partea Camerei Deputaților, la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre și membru al Comisiei pentru Cultură, Arte, Mass-Media a Camerei Deputaților, vicepreședinte al Partidului Unității Naționale Române, președinte al Despărțământului Central Județean Mureș al ASTREI și consilier județean PUNR, din anul 2004.

A dobândit titlul de “Cel mai apreciat jurnalist” în anii 2003, 2005 și 2006, declarat în cadrul Galei “Omul anului”, Târgumureșean de onoare” - în 2005, “Cetățean de onoare” al municipiilor Târgu-Mureș și Târnăveni, al orașului Sărmașu, al localităților Idicel (Brâncovenești), Deleni (Ideciu de Jos) și Urisiul de Sus (Chiheru). I s-au acordat “Diploma de excelență” și “Fibula de la Suseni”, cea mai înaltă distincție județeană.

Pentru merite deosebite în domeniul culturii și în cel social-politic i-au fost decernate “Medalia 90 de ani de la Unirea din 1918” și “Medalia Universității Petru Maior din Târgu-Mureș”, iar la 15 ianuarie 2013, de Ziua Culturii Naționale, i s-a decernat “Diploma de Excelență Culturală” și Placheta “Eminescu”, doi ai mai târziu (2015) fiind răsplătit cu Premiul de Excelență al UZP pentru volumul de publicistică “Veghe” și cu “Virtutea literară” acordată de Liga Scriitorilor Români.

I-au fost acordate, de-a lungul carierei, peste 200 de diplome (de excelență, de onoare) și premii pentru promovarea culturii naționale, a valorilor spirituale și tradiționale românești, pentru profesionalism și performanțe jurnalistice, pentru activitatea depusă spre binele comunității, pentru respectul și cinstirea limbii române.

În semn de omagiu, Centrul European de Studii Covasna-Harghita - Despărțământul Central Județean Mureș al ASTREI i-a dedicat, în 2014, volumul “Lazăr Lădariu la 75 de ani - Cărturar și patriot român” în seria “Profesioniștii noștri”, cartea reflectând, în materiale publicate de peste 100 de semnatari, complexitatea profilului uman și profesional al celui care azi, ...pleacă...prin tranșeele ierbii, într-acolo..., urcând muntele, în așteptarea unor mai blânde ninsori...

Fie-i somnul lin, vegheat de ale pământului șoapte...

Cărți apărute:

1969 - “Mureș, pe marginea ta” (împreună cu dr. Serafim Duicu) - folclor poetic, 1983 - “Caietul debutanților” (volum colectiv la Concursul de debut, apărut la Editura “Albatros”) - versuri, 1984 - “Râurile se întorc la izvoare” (Editura “Sport Turism”) - carte de reportaj, 1985 - “Câmpuri cosite de ceață” (Editura “Dacia”) - versuri, 1985 - “Epopeea de pe Mureș” (volum colectiv, împreună cu dr. Grigore Ploeșteanu și Vasile T. Suciu), în revista “Vatra”, “Documentele continuității”; 1986 - “Cartea Mureșului” (volum colectiv, Editura “Eminescu”) - carte de reportaj; 1986 - “Doar lumina deasupra” (Editura “Eminescu”) - versuri; 1991- “De pe celălalt mal” (Editura “Columna”, Târgu-Mureș) - versuri, 1992 - “Starea de veghe” (Editura “Columna”, Târgu-Mureș) versuri, 1994 - “Dimineți fără coloane” (Editura “Tipomur”, Târgu-Mureș) - versuri,1995 - “Planete pentru iscoadele albe” (Editura “Tipomur”, Târgu-Mureș) - versuri, 1996 - “Transilvania din suflet” (Editura “Tipomur”, Târgu - Mureș) - publicistică, 1997 - “Ieșirea din iarnă” (Editura “Tipomur”, Târgu-Mureș - versuri, 1999 - “Zăpezi dilematice” (Editura “Tipomur” Târgu-Mureș) - versuri, 2000 - “Prezent!” (Editura “Tipomur”, Târgu-Mureș) - publicistică, 2001 - “Onomastica ierbii” (Editura “Tipomur”, Târgu - Mures) - versuri, 2002 - “Veghe cu fluturi” (Editura “Tipomur”, Târgu-Mureș) - versuri; 2003 - “Furată, trădată mereu” (Editura “Tipomur”, Târgu- Mureș) - publicistică, 2004 - “Vânătoare de umbre” (Editura “Tipomur”, Târgu-Mureș); 2005 - “Sub norii de plastic” (Editura “Dacia”, Cluj - Napoca) - poezii; 2006 - “Litaniile cerului” (Editura “Nico”, Târgu-Mureș) - poezii, 2007 - “Trecerea râului” (Editura “Nico”, Târgu-Mures) - poezii.

Ca o recunoaștere a meritelor literare, pentru cărțile de poezie și de publicistică: “Câmpuri cosite de ceață”, “Planete pentru iscoadele albe”, “Prezent!”, “Sub norii de plastic”, “Litaniile cerului”, “Tranșeele ierbii” a primit Premiul Asociației Scriitorilor din Târgu-Mureș. În anul 2005 i s-a decernat “Premiul de Excelență și Diploma” Asociației Scriitorilor, filiala Târgu-Mureș, pentru întreaga activitate literară.

Lasă un comentariu