ACVILA ÎNCORONATĂ A REVENIT PE STEMA ROMÂNIEI!

Distribuie pe:

Începând cu 1 ianuarie 2019, a fost readusă coroana de oțel pe capul acvilei din stema țării, demersul având “un rol moral, educativ și demonstrativ”.

În 2016, Parlamentul a schimbat legea privind stema țării și sigiliul statului astfel: “Scutul mare, pe albastru, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta, încoronată, cu ciocul și ghearele roșii, cu aripile deschise, ținând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan”.

Potrivit expunerii de motive, “coroana de oțel de pe acvilă din stema Regatului României a fost turnată din oțelul unui tun turcesc capturat în Războiul de Independență din anul 1877 și simbolizează caracterul național, suveranitatea și independența obținută prin jertfa și lupta străbunilor noștri”.

Până la data de 31 decembrie 2018, autoritățile publice au avut obligația să înlocuiască stemele și sigiliile existente în prezent cu noul model al acestora. De la 1 ianuarie 2019, nu mai este permisă folosirea stemei României fără acvila încoronată, cu excepția bancnotelor și monedelor emise de Banca Națională anterior datei de 31 decembrie 2018.

Lasă un comentariu