IN MEMORIAM LAZĂR LĂDARIU (1939 - 2019)

Distribuie pe:

Cu profundă durere, Conducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș a aflat vestea tristă a trecerii la cele veșnice a poetului și publicistului Lazăr Lădariu, membru în Consiliul Director al Forumului, născut la 25 martie 1939, în Idicel - Sat, comuna Brâncovenești, județul Mureș.

Cărturarul și patriotul român Lazăr Lădariu a fost o personalitate cunoscută și recunoscută, apreciată și respectată, un demn continuator și apărător al tradițiilor valoroase românești din spațiul ardelenesc, autor și coautor a peste 40 de cărți de poezie, de publicistică și eseistică, apreciat de critica literară, distins cu șase premii ale Asociației Scriitorilor din Târgu-Mureș, “Cetățean de Onoare” al municipiului Târgu-Mureș și al altor localități mureșene, președinte al Despărțământului Central Județean Mureș al ASTREI, onorat cu “Fibula de la Suseni”, cea mai înaltă distincție județeană, răsplătit pentru eforturile sale cu sute de Diplome de Excelență, inclusiv cu “Placheta Eminescu”, consilier județean, Senior al Târgu-Mureșului, prezent în dicționare ale unor personalități, organizator de activități culturale, implicat profund și benefic în viața Cetății, deputat de Mureș în Parlamentul României, în două mandate.

În calitate de poet, scriitor, publicist, cât și de parlamentar, consilier județean, lider al societății civile, Lazăr Lădariu a fost un apărător al valorilor naționale și a celor religios-morale și spirituale. Personalitate complexă, om al timpului său, implicat profund în viața cetății, cunoscut luptător “cu pana și cu cuvântul” pe baricadele românității, om de cultură, formator de opinie și fruntaș al societății civile, Lazăr Lădariu și-a pus viața în slujba binelui public, a apărării identității naționale și a afirmării valorilor culturii și spiritualității românești. “Luptător pe baricada neliniștii” și a interesului național, “câine de pază” al dăinuirii românești în Transilvania, “simbol și efigie a românismului ardelenesc”, “străjer care veghează la vatra românismului”, “reper moral”, “omul care a sfințit locul”, poetul și jurnalistul Lazăr Lădariu și-a asumat starea de veghe a națiunii, fiind prezent în spațiul public mureșean și național, de peste o jumătate de veac, din care, la “cârma” cotidianului “Cuvântul liber”, aproape trei decenii.

În calitate de membru fondator al Uniunii Naționale Vatra Românească, al Partidului Unității Naționale a Românilor, al Despărțământului Central Județean Mureș al Astrei, al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș și al altor asociații cultural - patriotice și civice, Lazăr Lădriu a promovat, cu curaj, o atitudine de demnitate națională, de apărare a specificului și identitarului românesc, pronunțându-se răspicat împotriva răului și a minciunii. În întreaga sa viață a rămas omul verticalității, constant în convingeri, un luptător pentru adevăr, un patriot exemplar și “apostol” al culturii românești.

Ca prieten devotat și consecvent al românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș, Lazăr Lădariu a fost un excelent “ambasador” și un avizat “purtător de cuvânt” al problemelor cu care se confruntă aceștia, în lupta lor cu răutățile vremurilor actuale și cu neprietenii. În calitate de membru în conducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, Lazăr Lădariu a susținut și mediatizat demersurile întreprinse de Forum pentru stoparea acțiunilor separatiste și a celor care urmăresc obținerea autonomiei teritoriale pe criterii etnice a așa-zisului Ținut Secuiesc. Pentru toate acestea, și-a dobândit o binemeritată notorietate, în viața publică locală, regională și națională, notorietate care va dăinui, cu siguranță, peste veacuri.

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace, iar pe noi să ne întărească pentru a-i cinsti memoria așa cum se cuvine!

Lasă un comentariu