Scriitor și ziarist, redactor-șef al cotidianului “Cuvântul liber”, Lazăr Lădariu s-a născut la 25 martie 1939, în Idicel-Sat, județul Mureș. Absolvent al Liceului “Al. Papiu Ilarian” din Târgu-Mureș (1957), în 1958 devine student al Facultății de Filologie a Universității din Cluj-Napoca. După obținerea licenței în filologie (1963), între 1963-1969 este asistent universitar la Institutul Pedagogic de trei ani din Târgu-Mureș, iar în perioada 1970-1975 a fost corespondent județean la ziarul “Satul socialist”. Din august 1975 se transferă pe postul de redactor (apoi șef de rubrică) la cotidianul județean “Steaua roșie”, unde trudește până în 26 decembrie 1989, când devine redactor-șef la aceeași publicație târgumureșeană, redenumită “Cuvântul liber”.
Ca literat a colaborat cu poezie și însemnări literare, la revistele de cultură: “Vatra” , “România literară” , “Steaua”, “Tribuna”, “Târnava” ș.a., poeme de-ale sale fiind traduse în limbile germană, rusă, maghiară, sârbă, albaneză. Este membru titular al Uniunii Scriitorilor din România - la Filiala Târgu-Mureș, din anul 1990.
Anterior debutului poetic în volum, a contribuit la apariția altor trei cărți, fiind vorba de: Mureș, pe marginea ta (împreună cu Serafim Duicu) - folclor poetic (1969), Caietul debutanților (volum colectiv rezultat în urma Concursului de debut în poezie al Editurii “Albatros”) - versuri (1983) și Râurile se întorc la izvoare (Editura “Sport Turism”) - carte de reportaj (1984).
Volumul care îl consacră ca poet în cadrul “valului optzecist” extins este Câmpuri cosite de ceață, publicat la Editura “Dacia”, din Cluj-Napoca, în 1985, unde acesta se definește - în viziunea criticilor literari - ca un poet novator, cu inflexiuni tradiționaliste, promovând cu discreție un imaginar melancolic și interogativ, în comuniune cu adâncurile de suflet, care trimite direct la tristețea și gravitatea umană existențială.
Au urmat apoi numeroase alte cărți de publicistică și de poezie, dintre care consemnăm aici o parte a celor din ultima categorie, care alcătuiesc și reliefează, în integralitatea lor, profilul unui poet tenace, legat și de tradițiile noastre literare, dar și de modernitate, amintind, așadar, următoarele volume: Doar lumina deasupra (1986), De pe celălalt mal (1992), Dimineți fără coloane (1994), Planete pentru iscoadele albe (1996), Ieșirea din iarnă (1997), Zăpezi dilematice (1999), Onomastica ierbii (2001), Veghe cu fluturi (2002), Vânătoare de umbre (2004), Sub norii de plastic (2005), Litaniile cerului (2006), Trecerea râului (2007), Vâslele timpului (2009), Nașterea umbrei (2009), Medalii de rouă (2014), Poeme cu ochi de iarbă nouă (2016), Tranșeele ierbii (2017) ș.a.
Poezii de-ale lui Lazăr Lădariu sunt antologate în culegerile lirice: Antologia poeților ardeleni contemporani, realizată de Eugeniu Nistor și Iulian Boldea (Editura “Ardealul”, Târgu-Mureș, 2003), Târgu-Mureș - Trei decenii de poezie, realizată de Ileana Sandu și Kocsis Francisko (Editura “Ardealul”, Târgu-Mureș, 2007), Arcade, realizată de Eugeniu Nistor, Iulian Boldea și Ileana Sandu (Editura “Ardealul”, Târgu-Mureș, 2008) ș.a.
Unele cărți de-ale lui Lazăr Lădariu au fost premiate de breasla scriitorilor mureșeni, la apariție, pentru valoarea lor estetică și umană (așa cum au fost volumele de versuri: Câmpuri cosite de ceață, Planete pentru iscoadele albe, Sub norii de plastic, Litaniile cerului și volumul de publicistică Prezent); în anul 2005 i s-a acordat “Premiul și Diploma de Excelență” pentru întreaga sa activitate literară, iar în decembrie 2018 i s-a decernat Premiul “Opera Omnia” al Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Târgu-Mureș.
Ca deputat în Parlamentul României, Lazăr Lădariu a desfășurat o rodnică activitate politică și socială, fiind membru al delegației române la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre și membru al Comisiei pentru Cultură, Arte și Mass-Media a Camerei Deputaților. A fost președinte al Despărțământului Central Județean Mureș al ASTREI.
Pentru meritele sale culturale și civice deosebite, i s-au decernat peste o sută de premii și diplome, a fost ales cetățean de onoare al Municipiului Târgu-Mureș și a fost decorat cu distincția “Fibula de la Suseni” - cea mai importantă medalie a Județului Mureș.
Scriitorul Lazăr Lădariu lasă în urmă o operă prin care spiritul său continuă să existe și să își manifeste polivalențele lui creatoare, profund umaniste, ea stând - în bibliotecile publice - la dispoziția tuturor celor care sunt doritori s-o citească. Iar de orânduirea acestei opere se va ocupa, de acum înainte, critica și istoria literară, prin cercetătorii și analiștii ei autorizați.
Ne despărțim, cu mare regret, de un poet de mare finețe și rafinament liric și, în același timp, de un prieten bun și devotat!