2019 - ANUL CĂRȚII ÎN ROMÂNIA

Distribuie pe:

În luna noiembrie a anului trecut, Camera Deputaților a adoptat, în calitatea sa de for decizional, proiectul de lege care prevede instituirea anului 2019 drept “Anul Cărții”, prilej cu care se va lansa un program la nivel național intitulat “România citește”, având drept scop promovarea lecturii în școli.

“Pactul pentru carte” a fost semnat de parlamentari din toate partidele și include 8 măsuri pentru dublarea consumului de carte. Astfel, Ministerului Educației și Ministerului Culturii li se oferă un cadru instituțional prin care să promoveze scriitorii și cartea în școli, media și prin alte acțiuni publice. Motivația acestui proiect derivă din poziția nu tocmai satisfăcătoare (ultimul loc) pe care o ocupă România în acest moment în UE, în ceea ce privește piața de carte.

Va fi interesant de urmărit, în cursul anului, dacă se va scrie mai mult, dacă se va traduce mai mult și dacă se va publica mai mult. Cert este că, la nivel școlar, chiar dacă cerințele de lectură există, posibilitatea elevilor de a parcurge lista de lecturi nu se asigură în prea mare parte prin rețeaua de biblioteci, ci pe cheltuiala părinților, acolo unde există posibilitate și implicare. Vom vedea și cum va fi cuantificată această dublare a consumului de carte, altfel decât prin volumul vânzărilor din librării. Să fie, deci, un 2019 cât mai bogat în cărți pentru toate vârstele!

Lasă un comentariu