ROMÂNIA LA PREȘEDINȚIA ROTATIVĂ A CONSILIULUI U.E.

Distribuie pe:

Nu mai este un secret că anul 2019 a debutat cu președinția românească la Consiliul Uniunii Europene. Ce este însă mai puțin cunoscut este faptul că la sediul instituției europene a fost amenajată o secțiune din ansamblul lucrărilor de la Tg. Jiu, purtând semnătura lui Constantin Brâncuși. Astfel, Sala Atrium a clădirii “Justus Lipsius” a Consiliului Uniunii Europene a devenit sediul unei expoziții care are în plan principal Masa Tăcerii, sugerând un spațiu de locuire urban, imaginar sau academic gen bibliotecă, spațiu care va adăposti și corpuri de bibliotecă cu cărți ale autorilor români, traduse în limbi de circulație internațională. România va prezenta, deci, în Atrium, un fragment din patrimoniul său cultural, demonstrând astfel cât de meritat este locul său în spațiul universal al culturii europene.

Președinția rotativă este o mare șansă pentru țara noastră de a se manifesta în inima instituțională a Europei, pe măsura bogatei sale moșteniri culturale și nu numai. Ceremonia oficială de lansare a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene a fost programată pentru joi, 10 ianuarie, la Ateneul Român, din programul evenimentului nelipsind, pe lângă discursurile oficiale aferente evenimentului, “Rapsodia nr. 1 în La major, Op.11” a lui George Enescu.

Mandatul are o durată de 6 luni, în care se va realiza o reală punte între noi și întreaga Europă, punte concretizată în reuniuni, conferințe și forumuri pe subiecte de interes pentru liderii europeni, activități care se vor desfășura și în țară și peste hotare. Personalul responsabil pentru exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a anunțat nu mai puțin de 72 de reuniuni tehnice la Bruxelles ale grupurilor de lucru și a unui număr de 3 reuniuni informale în România, respectiv: Comitetul de politică Comercială - Titulari - la București, Comitetul de politică Comercială - Servicii și Investiții - la București și Grupul de Lucru privind Chestiunile Comerciale - la Buzău. Acesta este doar un mic exemplu din amplele activități cu care fiecare minister în parte va contribui la obținerea cât mai multor rezultate pozitive din oportunitatea acestui an. Din calendarul evenimentelor programate în această lună amintim: Vizita Colegiului Comisarilor în România - 10-11 ianuarie, Reuniunea informală a directorilor politici în domeniul apărării - 17 ianuarie, Reuniunea informală a directorilor pe tema schimbărilor climatice - 17 ianuarie.

Ministrul delegat pentru afaceri europene este George Ciamba, care a prezidat, pe 8 ianuarie, la Bruxelles, prima reuniune a Consiliului de Afaceri Generale sub egida Președinției Uniunii Europene. Cu această ocazie, domnia sa a prezentat prioritățile țării noastre pe durata mandatului, respectiv cei patru piloni evidențiați în contextul european: 1. Europa convergenței, 2. Europa siguranței, 3. Europa - actor regional, și 4. Europa valorilor comune, asigurând auditoriul că în cadrul mandatului său, România va asigura un ritm dinamic al negocierilor atât la nivel tehnic, cât și politic, cu scopul de a asigura realizarea unor progrese consistente.

Nu ne rămâne, deci, decât să ne dorim ca țara noastră să valorifice la maxim oportunitățile care i se oferă în perioada cât va deține Președinția Consiliului U.E.

Lasă un comentariu