ÎN URMĂTORII 10 ANI, FACILITĂȚI FISCALE PENTRU FIRMELE ȘI SALARIAȚII DIN CONSTRUCȚII

Distribuie pe:

Pe site-ul oficial al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a fost publicat marți, 8 ianuarie 2019, Codul Fiscal actualizat cu noile reglementări privind sectorul construcțiilor, prevăzute de OUG nr. 114/2018, publicată în Monitorul Oficial nr. 1.116, din 20 decembrie.

Salariul minim brut - 3.000 de lei

Potrivit noilor reglementări, “nu vor fi luate în calculul contribuțiilor datorate de firmele din construcții veniturile din salarii realizate în perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 de către persoanele fizice în baza contractelor de muncă încheiate cu firmele respective”.

Totodată, angajații care sunt scutiți de la plata CASS vor beneficia de asigurare medicală în această perioadă. În plus, în perioada amintită, contribuția de asigurări sociale se reduce cu 3,75% pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor realizate din activități în sectorul construcțiilor. În plus, OUG nr. 114/2019 prevede ca, între 1 ianuarie 2019 și 31 decembrie 2028, angajații din construcții să fie scutiți de plata contribuției de 3,75% din salariul brut la Pilonul II de pensii.

Pentru a beneficia de aceste facilități, firmele de construcții trebuie să obțină cel puțin 80% din cifra de afaceri totală, calculată cumulat de la începutul anului, inclusiv luna în care aplică scutirea, din aceste activități. Scutirea se aplică la un salariu minim brut de 3.000 de lei și un salariu de 30.000 de lei.

“Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 3.000 de lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 de ore pe lună, reprezentând 17,928 lei pe oră”, explică OUG nr. 114/2018.

Domenii de aplicare

Aceste facilități fiscale se vor aplica în domeniile: prelucrarea și fasonarea sticlei plate; fabricarea plăcilor și dalelor din ceramică; fabricarea cărămizilor, țiglelor și altor produse pentru construcții din argilă arsă; fabricarea produselor din beton pentru construcții; fabricarea produselor din ipsos pentru construcții, fabricarea betonului, fabricarea mortarului; fabricarea altor articole din beton, ciment și ipsos; tăierea, fasonarea și finisarea pietrei; fabricarea articolelor din material plastic pentru construcții; fabricarea altor elemente de dulgherie și tâmplărie pentru construcții; fabricarea de uși și ferestre din metal; fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice; extracția pietrei ornamentale și a pietrei pentru construcții; extracția pietrei calcaroase, ghipsului, cretei și a ardeziei; extracția pietrișului și nisipului; activități de arhitectură, inginerie și servicii de consultanță tehnică.

Lasă un comentariu