* KORUNK - februarie 1929. Avocatul Kertesz Eugen, membru al comisiei de anchetă, mărturisește: ...Aici se ridică o grămadă de cadavre. Deasupra se găsea o femeie cu pumnii încleștați și un tânăr de 18-19 ani îmbrăcat în haină militară, cu un rânjet de groază pe față. Grămada de cadavre fumega încă. Ea răspândea un miros oribil.
Cinismul criminalului căpitan caracterizează esența hungarismului. În comunicatul oficial, Dietrich declară că a dat foc cadavrelor, neavând mijloace să le îngroape. Masacrul de la Beliș din 1918 deschide seria masacrelor din 1940. Ip, Trăsnea, Moisei sunt culmile pe care s-a cățărat hungarismul în materie de bestialitate și genocid.
Nu pot încheia acest capitol înfiorător, fără să amintesc despre alte asasinate bestiale ale ungurilor în acel timp al prăbușirii imperiului, de pulpana căruia s-au agățat să supraviețuiască și să-și facă loc în Europa.
* Octombrie-noiembrie 1918. Pietriș - Arad. Sunt împușcați 20 de țărani români care se organizaseră în Garda Națională.
* Chereluș - Arad. Locotenentul de jandarmi Gábor Ferencz alcătuiește o bandă de mercenari și jandarmi și produce din proprie inițiativă un masacru la Chereluș.
* Mândruloc -Arad. Notarul Bernáth Ferencz formează la Arad o bandă din soldați dezertori, îi urcă în “electric”, cunoscutul tramvai, îi debarcă la Mândruloc și-l ucide în chinuri pe Mihai Rugescu. După care ispravă îl împușcă pe la spate pe Mihai Popescu, care luptase în armata austro-ungară în tot timpul războiului. Iată câteva știri din ROMÂNUL:
- Nr. 24, 30 ianuarie / 12 februarie 1919. Vasile Filip, candidat de preot din comuna Bogeiu - Bihor, este asasinat de bandele secuiești, la Marghita.
- Nr. 25, 1 / 14 februarie 1919. La 31 ianuarie, soldați unguri din trenul “panterat”, adică blindat, au oprit trenul în hotarul Siriei și l-au împușcat pe Teodor Baba, aflat pe câmp. Rănit mortal, omul a murit în chinuri la 12 februarie.
- Nr. 29, 7 / 20 februarie 1919. Ceciche - Bihor. Soldații secui, unguri și jandarmii împușcă pe săteanul Teodor Corb. Pe fratele acestuia, de 14 ani, îl străpung cu baioneta. Cum mama copiilor sare în apărare, îi vâră baioneta în pântec.
Chisar. Este asasinat preotul Dănilă.
- Nr. 131, 10 octombrie 1919. Sunt îngropați la Șimand preoții C. Popescu și C. Leucuția, asasinați de bandele de soldați unguri. Apoi Virginia Hotăran și fiul ei. Crime la Sânmartin.
* 6 octombrie 1919. Mihalț - Arad. Masacru făcut de bandele dezlănțuite. Cad 10 morți și 25 de răniți.
Pietriș: 20 de țărani împușcați.
Somoscheș: țărani împușcați pe la spate.
Renunț să descriu pogromul sălbatic de la Arad, după vizita generalului Berthelot, bine cunoscut în vreme, și mă opresc asupra pogromului de la Făget, din 8 și 9 noiembrie 1918, ordinea cronologică fiind călcată deliberat.
* Bandele ungurești, după ce au prădat Marginea, au luat de la Făgetul nemțesc câțiva din garda maghiară, comandată de judele Vas Ignác, printre care și pe ovreiul Paskecz Mór. Bântuie comunele românești din zonă. Iau prizonieri 6 săteni, notați de strajameșterul de jandarmi Kráusz Lajos. Întorși la Marginea, căpitanul Saybley le predă bandiților încă un român, pe Ioan Meza din Groși. De remarcat numele unor strajameșteri de jandarmi, șvabi maghiarizați ca Rikker Adolf, unul din asasini, și Kráusz Lajos. Duși la gară, cei 7 români sunt împușcați în țarină. Ovreiul Paskecz Mor despoaie un cadavru de jambiere, jandarmul Szábo Sándor pradă alt cadavru de o pereche de bocanci și o pălărie, Szanka Istvan - pradă o pereche de bocanci și Adámovits Jozsef fură două perechi de bocanci. Iată numele victimelor: Dionisie Pandurescu, 24 ani, din Românești: un glonț în cap, două în piept; Gligor Muntean, 39 ani, Românești, un glonț în piept; Ioan Meza, 28 ani, Groși, împușcat în ceafă; Dragoș Arsenie, 34 ani, Românești, gloanțe în gât și în piept; Ioan Forea, 24 ani, Românești, glonț în piept, de foarte aproape; George Petric, 24 ani, Românești, 3 gloanțe în piept; Dumitru Stănilă, 22 ani, Goizești, glonț în piept.
(Va urma)