BUCUREȘTIUL, “IMPERIU” PENTRU SECUI?!

Distribuie pe:

În fiecare an la 7 ianuarie, maghiarii comemorează masacrul de la Siculeni (județul Harghita), când, în 1764, armata austriacă a omorât câteva sute de secui care au protestat împotriva recrutării efectuate de austrieci.

La manifestările din acest an a fost prezent Balázs Orbán, secretar de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului ungar, care a susținut un discurs la monumentul dedicat memoriei victimelor vărsării de sânge de la Siculeni, renovat de curând cu sprijinul guvernului maghiar.

Monumentul cinstește amintirea celor care au căzut victime ale tragediei de acum 255 de ani, dar poartă, totodată, și un mesaj pentru următoarele generații, mesaj potrivit căruia, în istorie nu există un adevăr absolut, iar maghiarii și secuii trebuie să se lupte pentru dobândirea propriului adevăr - a spus Balázs Orbán, citat de MTI.

În alocuțiunea sa, oficialul ungar a afirmat că “maghiarilor nu le plac dictatele și nu acceptă ca vreun imperiu să-i trateze drept cetățeni de rangul al doilea, ca pe o periferie”, ci doresc respectarea echilibrului dintre drepturile și obligațiile stabilite în urma negocierilor și a contractelor scrise.

“Iar dacă un imperiu - fie că este vorba de Viena de acum 255 de ani, Bucureștiul acum, pentru secui, sau Bruxelles-ul în unele cazuri în relația cu noi toți - nu respectă aceste lucruri, împotrivirea este legitimă, conform vechilor principii juridice” - a detaliat Balázs Orbán.

“Guvernul Ungariei se străduiește din răsputeri să sprijine dezvoltarea economică a Secuimii și lupta împotriva emigrației și părăsirii locurilor natale, precum și să sprijine eforturile depuse pentru apărarea drepturilor minorităților, pentru obținerea autonomiei” - a accentuat oficialul ungar, potrivit sursei citate.

N. red.: Imperiu - 1. Stat monarhic condus de un împărat; împărăție; 2. Teritoriu cuprinzând un stat dominant (marea metropolă) împreună cu teritoriile și posesiunile sale coloniale (dexonline).

Lasă un comentariu