HĂRȚUIREA DE TIP BULLYING MICȘOREAZĂ CREIERELE COPIILOR

Distribuie pe:

Mai multe studii ale oamenilor de știință din Marea Britanie, citate de adevarul.ro, au constatat legături între bullying (tip de hărțuire a copiilor la școală) și un risc mai mare de apariție a problemelor de sănătate mintală, cum ar fi depresia și riscul crescut de suicid.

“Bullyingul micșorează creierul și crește riscul de anxietate și depresie. Este prima dată când se confirmă schimbări ale mărimii creierului victimelor hărțuirii de tip bullying.

Bullyingul se poate manifesta prin violență fizică, prin comportamente repetate de lovire, piedici, îmbrânceli, plesnit sau alte forme asemenea, sau violență verbală, prin porecle, insulte, tachinări, intimidări, umiliri.

În cadrul studiului, am analizat rezultatele scanării creierului a peste 682 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani. Mai mult de 30 dintre tinerii participanți au fost hărțuiți, rezultatele lor fiind comparate cu cele ale subiecților care nu au fost supuși abuzurilor.

Părțile de creier afectate la copiii hărțuiți se numesc caudat și putamenul. Dacă primul joacă un rol crucial în învațare, stocarea amintirilor și decizii, putamenul este implicat în mișcări, modificarea activității acestuia fiind asociată cu performanțe cognitive mai slabe.

Aceste rezultate sunt, după părerea noastră, primele care identifică un posibil mecanism prin care hărțuirea, la vârsta adolescenței, influențează apariția anxietății în viața de adult.

Copiii agresați au de două până la trei ori mai multe riscuri să dezvolte o tulburare de anxietate. Studiile anterioare au găsit legături între bullying și un risc mai mare de apariție a problemelor de sănătate mintală, cum ar fi depresia și riscul crescut de suicid.

În urma studiilor noastre, în Marea Britanie, hărțuirea de tip bullying va fi interzisă prin lege și se vor lua măsuri ca aceasta să fie combătută în toate ciclurile educaționale: primare, gimnaziale și liceale”, afirmă psihologii britanici.

Lasă un comentariu