LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Miercuri, 9 ianuarie, în deschiderea activității de la Casa Iancului, a fost păstrat un moment de reculegere pentru marele OM și patriot român Lazăr Lădariu și pentru dr. Felician Suciu, iar președintele filialei mureșene a Societății Cultural-Patriotice, Ioan Berța, a informat adunarea că, la data de 25 martie (ziua de naștere a lui Lazăr Lădariu), va fi organizată o ședință comemorativă pentru omagierea regretatului om de cultură.

În același spirit, doamna Mihaela Rașcu, secretara filialei mureșene a Ligii Scriitorilor, a informat că organizația va edita un număr omagial al revistei “Orizonturi Mureșene”, invitându-i pe toți cei care au ceva de spus la adresa celui dispărut, să o facă în paginile acestei publicații, până la data de 1 martie 2019.

În cadrul manifestării, ec. Silviu Rațiu a susținut comunicarea cu tema “Gândirea politică a lui Eminescu”, lucrarea constituind al treilea studiu întocmit de autor cu referire la ,,Gândirea și opera lui Eminescu”, primele două fiind ,,Gândirea filozofică” și ,,Gândirea economică” a marelui poet, jurnalist, economist, filozof, critic.

Tema a fost bine structurată, ea abordând conceptele și argumentele folosite, în susținerea lor de către Eminescu, în diverse articole privind “Statul și Națiunea” (Primatul Națiunii; Statul și Națiunea; Statul - reazem al Națiunii; Statul Național; Legea Muncii; Constituționalismul; Antiliberalismul; Corupția). Absolut toate aceste idei sunt de o mare actualitate, ele fiind parcă extrase din situația noastră socio-economică și politică din zilele noastre.

A urmat apoi o seară de poezie eminesciană, dar și de versuri ale autorilor: Mircea Dorin Istrate, Marian Balea, Mihaela Rașcu, Felicia Albu, Dorian Marcoci, Lazăr Dănilă Gârbuleț, Emilia Amariei, după care dl Adrian Moisoiu, fost deputat în Parlamentul României, a dat citire declarației politice rostite în forul legiuitor, la 17 iunie 2008, intitulată ,,Un gând pios la 119 ani de la moartea lui Eminescu”, iar corul Organizației de femei din cadrul Ligii Pensionarilor din Târgu-Mureș, condus de prof. Perța Floarea, a interpretat cântece pe versuri de Mihai Eminescu, genialul, mereu actualul nostru poet național.

Lasă un comentariu