PENTRU ORĂȘENI, FAMILIA ESTE PRINCIPALA SURSĂ DE FERICIRE!

Distribuie pe:

Dintr-un studiu recent, realizat de compania de cercetare de piață IPSOS, aflăm că trei din zece români din mediul urban se consideră fericiți, în timp ce doi din zece se consideră nefericiți.

Studiul și-a propus să înțeleagă cât de fericiți sunt orășenii și ce anume îi face fericiți, alegând o notă de la zero (foarte nefericit) la 10 (foarte fericit)

În ceea ce privește relațiile cu persoane apropiate, respectiv familia, copiii sau prietenii, acestea reprezintă principalul motiv de fericire pentru 57% dintre locuitorii de la oraș.

Cei care au ales un astfel de răspuns locuiesc în orașe de mărime medie, sunt căsătoriți, au copii și au venituri peste medie. Potrivit studiului, sunt optimiști, altruiști, sociabili, prietenoși și râd zilnic. Pentru românii fericiți, familia este foarte importantă, cariera fiind secundară ca importanță, deși nu este neglijată.

Românii fericiți participă zilnic la activități legate de educația copiilor, își alocă timp pentru a se juca cu aceștia și au o relație strânsă cu partenerul de viață, dar își fac timp și pentru ei: merg la cursuri de dezvoltare personală, se duc mai des la teatru, cinema sau spa și își schimbă des garderoba.

Sunt independenți, se bazează pe forțele proprii și nu se tem de schimbări, fiind mereu în căutare de lucruri noi. Persoanele acestea se declară active, mereu în mișcare, fac des călătorii și consumă rar alcool, majoritatea fiind nefumători.

Aproape jumătate din respondenți (49%) se consideră mulțumiți, alegând nota 7 sau 8 pe scala fericirii. Persoanele din această categorie admit că nu participă activ la creșterea și educarea copiilor, nu ies în oraș cu prietenii și ies rar sau deloc împreună cu partenerul.

Pe de altă parte, unul din cinci români din mediul urban se simte nefericit. Cei din această categorie sunt necăsătoriți, trăiesc în orașe mari, nu au copii, sunt pesimiști, nu obișnuiesc să râdă și plâng des.

Potrivit studiului, relațiile din cercurile apropiate sunt cele care îi fac pe români fericiți. Persoanele căsătorite valorizează în primul rând familia, copiii, părinții. La o distanță considerabilă pe lista motivelor de fericire se află job-ul (cariera) (9%), sănătatea (9%), viața, în general (9%), banii și stabilitatea financiară (8%), vacanțele și călătoriile (6%) sau micile bucurii ale vieții (lucrurile mărunte) - 5%.

Bărbații au o perspectivă pragmatică și sunt motivați mai degrabă de viață, în general, sau de bani și stabilitate financiară. Femeile consideră că, dincolo de copii, fericirea este adusă de vacanțe și călătorii, lucruri mărunte sau chiar dragoste. Tot femeile își menționează soțul (partenerul) ca motiv de fericire într-o proporție mai mare față de bărbați (8% față de 3%).

Lasă un comentariu