ORAȘUL UNGHENI, PREZENT ȘI PERSPECTIVE (I)

Distribuie pe:

Orașul Ungheni se află în partea central-vestică a județului Mureș, la distanța de 11 km de municipiul Târgu-Mureș, pe DN15, la confluența râurilor Niraj și Mureș și are în componență localitățile Cerghid, Cerghizel, Morești, Recea, Șăușa, și Vidrasău. Localitatea este atestată documentar din anul 1264 sub denumirea de Naradtew. Orașul, cu o populație de circa 8.000 de locuitori, acum se află în plină dezvoltare, iar meritul administrației locale este cu atât mai mare cu cât această dezvoltare s-a făcut prin eforturi proprii. Primarul orașului Ungheni este Victor Prodan, viceprimar este Otilia Pop, Daniela Ionela Covrig, secretar și Maria Huza, contabil-șef. Aceasta este și tema convorbirii pe care am avut-o la Primăria Ungheni cu domnul primar Victor Prodan.

INVESTIȚII PRIORITARE REALIZATE ÎN ANUL 2018

- Care sunt investițiile mai importante pe care le-ați realizat în anul precedent?

- Aș vrea să mă refer, cu prioritate, la învățământ, la școală, fiindcă, imediat după ce mi-am luat primul mandat în funcția de primar al orașului Ungheni, din anul 2012, am pus un mare accent pe învățământ. Sunt pe deplin mulțumit și satisfăcut, pentru că am reușit să terminăm lucrările de modernizare la școală, în interior, în procent de sută la sută. Mai mult chiar, am reușit să facem un cabinet medical, fiindcă Școala Generală “Emil Drăgan” nu a avut cabinet medical. S-a investit în toate sălile de clasă, începând cu dat tencuilala jos, gletuit, montare de tavane false, izolate, schimbat parchetul, table noi, băncuțe în marea majoritate a sălilor de clase. Mai ales la copiii mici sunt toate băncile schimbate cu cele noi, dar lucrările se referă și la alte săli precum direcțiunea, sediul secretariatului școlii și sala profesorală. Urmează, bineînțeles, să ne ocupăm de exteriorul clădirii în anul acesta. Legat tot de școală, în anul trecut, am schimbat toate geamurile cu termopane la sala de sport, și ușile. Practic, am cheltuit peste 100 mii lei. La lucrările ce privesc clădirile școlilor din satele aparținătoare: Am făcut lucrări de renovare la școala din Morești, facem anual lucrări de igienizare, zugrăveli. Toate școlile noastre la început de an școlar sunt date în folosință în condiții bune de igienă, iar toate toaletele le igienizăm, obligatoriu. La Șăușa, la fel, nu avem nicio problemă. La Vidrasău am avut unele mici probleme, clădirile sunt vechi, a mai căzut tencuială din tavan, dar sunt și aceste aspecte rezolvate. La Cerghizel am avut de schimbat o centrală termică veche cu una nouă, pentru a fi funcțională. În școlile din Ungheni și Morești toate grupurile sanitare sunt în interiorul clădirilor. La școala din Șăușa toaleta este în exterior, dar și acolo încercăm să amenajăm toalete. De ce n-am făcut până acum toalete de interior? Am impresia că sunt unele școli care se vor desființa, probabil, fiindcă nu mai avem copii în număr suficient. De vreme ce în acea localitate a scăzut numărul copiilor, nu se justifică investițiile majore. Vrem să facem o grădiniță și o creșă nouă, pentru orașul Ungheni. Creșa și grădinița sunt o prioritate pentru orașul Ungheni. Copiii vor fi aduși cu autobuze școlare. Avem și acum copii din Șăușa, Cerghizel, Cerghid, care vin la școală la Ungheni, cu două microbuze școlare care aduc copiii la școală și îi duc înapoi în localitățile de domiciliu. Școala funcționează foarte bine la noi. Avem dascăli buni și eu mă declar mulțumit. Școala este dotată cu calculatoare pentru elevi. Am alocat o sumă de bani doamnei director, deocamdată, la ora actuală nu am cunoștință dacă s-a introdus programul de catalog, dacă s-a finalizat sau nu. Este un catalog electronic, iar părinții pot vedea oricând situația școlară a copiilor. În acest fel, fiecare părinte nu va mai trebui să se deplaseze la școală pentru a se interesa de situația școlară a elevului. Legat de școală, cam astea au fost investițiile pe care le-am făcut.

INFRASTRUCTURA

Legat de infrastructură, în orașul Ungheni și satele aparținătoare, am asfaltat trei străzi: în satul Morești am asfaltat două străzi în lungime totală de aproape un kilometru, este vorba de strada Principală și strada Delniței. Am renovat aproape în totalitate podul peste râul Mureș între Morești și Ungheni. Podul era într-o stare avansată de degradare, iar lucrarea făcută acum este o reușită. Sunt cetățeni din Morești care, mulțumiți fiind, au afirmat că acest pod nici când a fost construit nu arăta atât de bine. În localitatea Vidrasău am asfaltat strada Broșteni. Practic, în localitatea Vidrasău avem străzile Principală, Colectivului și Broșteni asfaltate, ceea ce reprezintă un procent de 75 la sută din total. Mai avem de asfaltat două străzi în Vidrasău, dar sunt incluse în planul de lucrări și vor fi și ele asfaltate până în anul 2020. La Cerghizel am făcut un teren de sport care este aproape finalizat, realizat în proporție de 80 la sută. Mai avem de pus iarba artificială, fiind un teren sintetic, și să instalăm iluminatul nocturn. Starea vremii nu ne-a permis finalizarea lucrărilor, dar vor fi terminate după trecerea iernii. Aici s-a investit o sumă mare de bani, terenul este foarte bun. Am urmărit îndeaproape cum s-au desfășurat lucrările aici și se dovedesc chiar peste așteptările noastre. Toate drumurile care sunt încă neasfaltate au fost pietruite. Noi alocăm în fiecare an o sumă importantă pentru a menține drumurile în stare bună de circulație. Înainte de sezonul ploios din toamnă facem astfel de lucrări la drumuri și din nou, în primăvară. În satul Cerghizel am făcut și drumul care leagă Cerghizelul nou cu satul vechi. Acolo mai sunt încă 22 de familii de rromi și am zis că și ei merită să aibă un drum cât de cât accesibil, să poată circula în condiții mai bune. Acela era un drum impracticabil în perioadele ploioase. Legat de infrastructură, cam astea sunt investițiile pe care le-am făcut.

- În ceea ce privește rețeaua de apă și canalizare?

- Branșamentele de canalizare le-am terminat în toate localitățile. Mai trebuie să ne ocupăm doar de Cerghizel, în anul în curs, în rest, branșamentele sunt în regulă. Legat de rețeaua de canalizare vreau să punctez o chestiune. Așteptăm ca tribunalul Mureș să soluționeze cazul, fiindcă suntem într-un proces cu firma constructoare SOCOT. Sperăm să se dea o soluție cât de repede posibil, să putem continua cu lucrările, pentru că orașul nostru este cu lucrările blocate din acest punct de vedere. Dar în proporție de 88 la sută canalizarea în oraș este rezolvată, dar nu putem continua din cauza acestui proces. Firma probabil că nu a înțeles că trebuie să lucreze corect și nu poți lăsa baltă un oraș întreg cu astfel de lucrări. Apa potabilă am introdus-o în localitatea Șăușa și am mai făcut mici extinderi la străzile nou construite, unde s-au mutat foarte mulți tineri la noi în oraș, fapt ce ne bucură mult. Ne încântă, de asemenea, faptul că tinerii care au plecat din orașul nostru, băștinași de-ai noștri, revin și se restabilesc în localitatea natală. Prioritatea noastră zero, și pe această cale vreau să transmit un mesaj tinerilor, atât din orașul nostru, cât și din alte localități, să vină în orașul nostru, în Ungheni. Îi primim cu tot dragul și îi sprijinim în toate demersurile lor. Ba mai mult, la Primărie avem un arhitect-șef și astfel nu mai depindem de Consiliul Județean. Deci, îi putem ajuta pe plan local să le eliberăm autorizații de construcții cât mai repede și îi sprijinim în totalitate în toate demersurile lor. Îi așteptăm. În localitatea Șăușa am introdus apa potabilă. Suntem în proporție de 70 la sută cu lucrarea încheiată, astfel că sperăm ca în vara anului în curs să aibă toți oamenii apă în casă, la robinet. Vreau să fac un apel și să mulțumesc firmei care a câștigat licitația pentru lucrare, o firmă foarte serioasă, este din Satu Mare, dar să știți că și eu, în calitate de primar, și toți locuitorii din Șăușa suntem foarte mulțumiți. Cam asta este situația cu apa potabilă. Mai avem câteva chestiuni programate pentru anul 2019.

CULTURĂ ȘI SPORT

Am alocat o sumă de 50.000 lei pentru Ansamblul “Hora”. După cum știți, avem un ansamblu foarte bun. Vreau să-i mulțumesc pe această cale domnului profesor Titi Boantă, care este coordonatorul Ansamblului “Hora”. A făcut o treabă extraordinară aici. Pe oriunde evoluează ansamblul nostru, prin țară sau în afara granițelor, ne aduce premii, diplome, trofee. Îi mulțumim și-l asigurăm că-i acordăm tot sprijinul nostru.

În legătură cu activitatea sportivă, anul trecut a fost unul foarte greu. Clubul sportiv constituit anterior, “Unirea” Ungheni, l-am reactivat. Acum legislația ne permite acest lucru. Acest club sportiv aparține în totalitate orașului Ungheni și este în subordinea Consiliului local. A fost puțin mai greu, deoarece la noi birocrația este dominantă, dar în cele din urmă am reușit să ne înscriem în campionat, mai mult chiar, am terminat pe locul trei în turul de campionat. Pentru noi, rezultatul este mulțumitor. Baza sportivă a fost cum a fost. Anterior a fost predată unui club privat, am avut încredere în acel club, dar se pare că ne-am înșelat și am avut foarte mari neplăceri: un stadion lăsat de izbeliște, o bază sportivă sub orice critică, dar am trecut peste toate. Mulțumesc pe această cale Consiliului local pentru înțelegerea de care a dat dovadă, am primit sprijinul lor și astfel am reușit să punem la punct baza sportivă în totalitate. Anul trecut, o spun cu mândrie, echipa de fotbal Steaua București a făcut cantonament la noi, în Ungheni. În urma discuției prin telefon cu conducerea clubului sportiv, am primit felicitări din partea lor fiindcă avem un club sportiv serios, cu o bază sportivă foarte bine pusă la punct. Au afirmat chiar că sunt echipe de fotbal de divizia B care nu au condițiile noastre. Ne-am bucurat că i-am putut găzdui la noi, în Ungheni. Cu sportul, cam asta ar fi...

 

Lasă un comentariu