Inventatorul Yaron Gurovich, citat de descopera.ro, a înregistrat la Oficiul de Brevete și Mărci al Statelor Unite ale Americii un nou tip de inteligență artificială (AI), care poate identifica unele afecțiuni genetice, prin intermediul analizării unei fotografii, cu chipul pacientului.
Tehnologia AI, denumită DeepGestalt (identificarea sindroamelor genetice rare, utilizând învățarea profundă) a reușit să întreacă performanțele medicilor în identificarea unei serii de sindroame în cadrul a trei teste ce ar putea îmbunătăți semnificativ sistemul medical.
Se cunoaște deja că 8% din populația lumii suferă de afecțiuni asociate unor componente genetice cheie, iar multe dintre ele prezintă și trăsături fizice ușor de recunoscut.
Noua tehnologie a reușit să identifice, cu succes, sindroame precum Angelman (o afecțiune a sistemului nervos, caracterizată printr-o formă mai lărgită a gurii, dinți distanțați, strabism și limba proemimentă), ceea ce duce la crearea unor noi tipuri de cercetări, aplicații și noi sindroame genetice.
Yaron Gurovich și echipa sa au antrenat tehnologia DeepGestalt prin utilizarea a 17.000 de imagini faciale ale pacienților dintr-o bază de date a persoanelor diagnosticate cu peste 200 de sindroame genetice diferite.
Astfel, ei au descoperit că tehnologia AI a depășit capacitățile medicilor în două seturi separate de teste, ce aveau ca scop identificarea unui anumit sindrom din cadrul unui grup de 502 imagini. În fiecare test, AI a propus o listă de potențiale sindroame și a identificat corect sindromul în cadrul celor 10 sugestii cu o acuratețe de 91%.
În cadrul unui alt test, au fost analizate diferențele genetice ale subtipurilor sindromului Noonan, ce prezintă o serie de trăsături diferite și probleme medicale, precum afecțiuni cardiace.
În acest caz, algoritmul a obținut o rată de succes de 64%. În cadrul studiilor anterioare, medicii ce au privit imaginile cu pacienții diagnosticați cu sindrom Noonan au reușit să identifice doar 20% dintre cazuri.
Noua tehnologie funcționează prin aplicarea unui algoritm de tip deep learning (învățare profundă) carac-teristicilor faciale din imaginea furnizată, iar AI produce o listă de posibile sindroame.
“Am demonstrat că acest sistem poate fi utilizat în aplicații medicale și că el depășește performanțele medicilor”, afirmă Yaron Gurovich.