EXCESUL DE TEHNOLOGIE DĂUNEAZĂ GRAV… COPILĂRIEI

Distribuie pe:

Academia Americană a Pediatrilor atrage atenția că bebelușii între 0-2 ani nu ar trebui să fie expuși la tehnologie deloc, celor cu vârsta între 3-5 ani ar trebui să le fie restrânsă expunerea la o oră pe zi, iar pentru cei cu vârsta între 6-18 ani, la doar 2 ore pe zi. Terapeuții interzic folosirea aparatelor de orice fel sub vârsta de 12 ani și oferă și câteva motive întemeiate în acest sens.

În primul rând, expunerea la telefoane mobile, calculatoare, tablete stimulează creșterea rapidă a creierului. Acest lucru este dăunător în această perioadă, pentru că, de cele mai multe ori, dă naștere unui deficit de atenție, provoacă întârziere din punct de vedere cognitiv, impulsivitate mărită și dificultate în a crea un echilibru interior.

Toate aceste efecte negative vor avea impact asupra capacității copilului de a învăța și a progresa la școală.

Statisticile arată că acei copii care au un televizor și/sau un calculator (laptop sau tabletă) la dispoziția sau în camera lor și sunt lăsați să îl/le folosească nesupravegheați, vor avea o rată mai mare de obezitate. Din aceștia, 30% pot dezvolta diabet sau pot avea infarcturi, micșorând cu mult speranța de viață. Profesorul Andrew Prentice estimează că secolul 21 este singurul secol din istorie în care cei mai mulți copii nu vor trăi mai mult decât părinții lor.

Folosirea tehnologiei la o vârstă mică provoacă insomnie și, implicit, o insuficientă odihnă a creierului. Consecința - incapacitatea de concentrare. Statisticile arată că, din nefericire, 75% dintre copii au o problemă cu somnul, motiv pentru care notele lor la școală sunt foarte mici.

Majoritatea bolilor mintale sunt cauzate de întrebuințarea peste măsură a tehnologiei. Folosirea tabletelor, a calculatorului sau televizorului o perioada prea mare de timp duce la demență digitală, depresii, anxietate, dereglări bipolare sau de atașament, autism, psihoze și, în general, la comportamente problematice. Dereglarea de atașament se referă la lipsa afecțiunii față de părinți și atașarea de produsele tehnologice. Dependența de jocuri pe calculator sau de televizor este printre primele 3 dependențe de care suferă populația la ora actuală, și ea apare pe fondul lipsei de afecțiune.

Jocurile, clipurile de tot felul, filmele au un conținut ridicat de violență. Unele dintre aceste jocuri conțin mesaje explicite referitoare la erotism, crimă, tortură sau mutilare.

Copiii devin mult mai agresivi în comportament, în gesturi și cuvinte.

Organizația Mondială a Sănătății a inclus, în mai 2011, telefoanele mobile și alte dispozitive, în categoria de mare risc (posibil cancerigen) din cauza emisiei de radiații. Copiii sunt și mai sensibili la aceste radiații decât adulții, întrucât creierul și sistemul lor imunitar se află încă în dezvoltare.

Concluzia specialiștilor este că, dacă părinții nu vor avea grijă în mod riguros ca odraslele lor să stea cât mai departe de atracțiile tehnologiei, atât societatea cât și tot ceea ce înseamnă educație, nu vor mai avea un viitor durabil. (sursa - pediatrics.aapublications.org)

Lasă un comentariu