PERICOLUL PLĂȚILOR ON-LINE

Distribuie pe:

Într-un timp caracterizat din ce în ce mai mult pe preluarea activităților noastre de către sisteme informatice, un avânt considerabil au luat cumpărăturile realizate on-line. Întrebarea care apare în mod firesc în astfel de cazuri este: „Cât de sigure sunt tranzacțiile de acest tip?" Băncile, principalul factor implicat în relația vânzător-cumpărător, recomandă pentru o protecție optimă înrolarea cardurilor utilizate în tranzacțiile on-line în sistemul 3D Secure, pe considerentul că parola joacă rolul pe care codul PIN îl are la bancomate și la POS.

Totuși, chiar dacă datele personale sunt completate în pagini securizate cu asigurarea că nu sunt stocate pe site-ul comerciantului, este bine de știut că în ceea ce privește plățile on-line, acestea nu sunt lipsite de vulnerabilitate. Transferul datelor între diferite rețele, procesarea și criptarea link-urilor către fișierele încărcate de către utilizatori - facturi, chitanțe, ordine de plată - are loc pe baza unui algoritm care, odată cunoscut, cei interesați ar putea foarte ușor genera un atac asupra datelor, de natură a distribui viruși mascați în mesaje livrate prin servicii în care au încredere, preluându-se astfel controlul total asupra computerelor victimelor.

Poate că nu ne gândim suficient la pericolul plăților on-line, gândind că despre cumpărăturile on-line nu se poate spune decât că sunt o adevărată binecuvântare când este vorba despre timpul economisit, dar totul se poate transforma rapid și într-un coșmar. Cel mai simplu ar fi să cumpărăm ceea ce ne dorim direct de pe internet, cu condiția ca produsul să fie livrat prin curier, cu plata la livrare. Totuși, având în vedere viitorul tranzacțiilor digitale, dacă dorim să utilizăm sistemul plăților on-line cu cardul, există câteva reguli pe care ar trebui să le respectăm:

- nu cumpărăm folosind link-uri primite pe e-mail;

- nu instalăm programe antivirus sau antimalware din surse îndoielnice;

- nu salvăm pe site-ul furnizorului datele personale financiare pentru cumpărături ulterioare;

- suntem atenți la costurile de transport sau la taxele vamale;

- nu cumpărăm de pe calculatorul altei persoane;

- nu cumpărăm de pe un WiFi public;

- nu cumpărăm din magazine suspecte.

Dacă am luat toate măsurile necesare și totuși un hacker priceput a reușit să pună mâna pe detaliile cardului nostru și l-a golit, cel mai important lucru este să sunăm cât mai repede la banca emitentă a cardului, pe numărul de telefon disponibil 24/7. Din clipa în care am anunțat banca, orice nouă tranzacție frauduloasă cade în responsabilitatea băncii care este obligată să ne returneze banii. Ca procedură, cardul compromis va fi blocat, urmând a fi emis unul nou. Despre prima tranzacție însă, datorită căreia am observat frauda, aceasta va fi acoperită de noi, fiind vorba despre neglijență din partea noastră.

Toate aspectele prezentate ar trebui să fie suficiente pentru a reuși să fim foarte atenți când folosim cardul pentru plățile on-line pentru a evita acest fel de situații neplăcute și nu uitați că progresul digital aduce cu sine și hoți digitali din ce în ce mai ingenioși pe măsură ce tranzacțiile se mută din cash în plăți cu cardul.

Lasă un comentariu