ALTE POLITICI CRIMINALE DE MAGHIARIZARE FORȚATĂ (XXXIII) APOGEUL CRIMELOR HUNGARSTE - 1940-1944

Distribuie pe:

• Este bine să reamintesc naivului sau sfănțuitului lobby occidental al hungarismului că nu există în Europa un stat mai bine organizat pentru teroare și expansiune imperialistă decât Ungaria. Numai pe teritoriul românesc, vremelnic ocupat, au acționat, săvârșind un lung lanț de crime: Rongyos Garda, garda zdrențăroșilor, Ordinul vitejilor care a dat coloniști în teritoriile cedate dintre membrii cu merite deosebite în prigoana împotriva românilor, fiind împroprietăriți cu vitézi tekek sau loturi vitejești; Turani Vadaszok sau Vânători turanici, organizație terorist-informativă cu centre județene, de plasă și orășenești, autoare și complice la holocaust: MAGYAR RENDFENNTARTÓ BIZOTTSÁG - Comitetul maghiar pentru menținerea ordinii; NEMZETÖRSÉG - Garda națională, auxiliar al serviciilor de informații și reprimare, ca să nu înșir decât câteva din organizațiile subversive, paramilitare, teroriste pe care paranoia hungaristă le-a inventat, le inventează și le fanatizează, pe care le-a folosit și le folosește pentru realizarea utopiei feudale numită Ungaria Sfântului Ștefan.

• 7 septembrie 1940. Mihai Bravu - Bihor. Soldați unguri sub comandă adună de la munca câmpului 20 de țărani români pe care-i împușcă. În lot se află un țăran cu cei doi feciorași. Ca în tragedia lui Brâncoveanu. A cerut să fie împușcat primul pentru a nu-și vedea copiii morți.

• 8 septembrie 1940. Almașul Mare. Soldați unguri execută 13 țărani români.

• 10 septembrie 1940. Salonta - Bihor. Ucis în chinuri, torturat sadic, Ioasif Cristea.

• 10/11 septembrie 1940. Sântion. Uciși de soldați unguri, Gheorghe Tiponuț și fiul său.

• 8 septembrie 1940. Zalău. 4 femei și 3 bărbați asasinați de trupe. Cadavrele femeilor au fost dezgolite și batjocorite. În curtea liceului Wesselényi, unde groful șovin și ațâțător la asuprirea românilor are o ditamai statuia în Zalău și românii n-au dat-o jos, cum cu prisosință merită, un căpitan ungur împușcă un bărbat și două femei. Trupele mărșăluind spre Românești, peste Meseș, găsesc gospodăriile lui Gavrilă Vîcaș și Gheorghe Prunea, agronomi. Sunt împușcați pe loc, Gavrilă Vîcaș și soția, fratele Alexandru Vicaș, soția lui Gheorghe Vicaș gravidă în ultima lună. Ciumarna: trupele ucid 11 români: Ioan Ghiurunțan, subprimar, Ioan Tiriac și soția sa Ana; N. Rați; Teodor Tiriac; Rozalia Tiriac, Gavrilă Oprea Ticău; Gavrilă Ortelecan; Florea Giglăneanu; Gavrilă Oprea; Nicolae Bărbanaș și un țăran din Trăznea care deschide seria holocaustului de la Trăznea. Toate aceste crime odioase, într-o singură zi, în Zalău, pe drumul în serpentine Zalău-Ciumărna, pe care, după mărturiile învățătorului Ioan Toma, refugiat din zonă, citez: …Munții Meseș sunt plini de cadavre ale românilor din Stâna, Ciumărnă, Unguraș. Românii au fost legați de mașini și duși zeci de kilometri.

Nu pot să fac o dreaptă și sfântă pomenire a tuturor victimelor bestialității hungariste, bestialități pe care în bună parte le-au săvârșit sau la care au participat localnicii unguri. Exemplară în acest sens este asasinarea prin tortură a protopopului Aurel Munteanu din Huedin, schingiuit timp de 4 ore în centrul orașului, de o bandă formată din 21 de unguri. Gardianul Gheorghe Nicula, care i-a sărit în ajutor, a împărtășit soarta protopopului.

• 10 septembrie 1940. Huedin. De dimineață. Protopopul, în drum spre locul unde trebuia să oficieze slujba de înmormântare a unui enoriaș. Este acostat de o bandă de unguri. Începe martirajul. Chinurile primilor creștini, unii din ei canonizați, nu au atins gradul de suferință morală și fizică prin care a trecut în moarte și în istoricul de suferință al ardelenilor, protopopul Aurel Munteanu. A fost făcut „popă hoț" și „valah împuțit". I s-au smuls părul și barba cu carne cu tot. O bestie sadică, purtând nume neaoș unguresc, Budai János Gyézü, i-a înfipt în gură un baston de mai multe ori până a reușit să i-l scoată prin ceafă. La spectacol asistau soldații Ungariei care își etala prin ei valorile civilizatorii. Lovit, călcat în picioare, sfârtecat, protopopul a deschis lista slujitorilor bisericii ortodoxe martirizați de hoardele hunice. Cu o minunată devoțiune creștinească și umană, cu un curaj vrednic de cinste, gardianul public Gheorghe Niculae a sărit în ajutorul protopopului, suferind și el moartea de martir. Criminalii au aruncat cadavrele sfârtecate, într-o groapă, pe moșia grofului Banffy. Nici după 10 zile nu i s-a permis soției să-l înmormânteze creștinește. Bestiile asasine sunt localnici din Huedin și satele învecinate: Gáll Ferencz din Saula, frații Géza și Erezey Ciszmar, Szeheres Janos din Pricalat, Máthé Ferencz, Koszma András Bartha, Hudar Iános, Kovács András, Mihály Sándor, Budai János, Gál Iulika, Eresei Ferenc, Mátéfi Iános, Otvó Iános, Pass János.

• 17 octombrie 1940. Hodoș - Cluj. Un măcelar din Huedin, Gurás János, pus în fruntea unei bande de teroriști, asasinează fruntașii comunei, după ce au torturat și maltratat sătenii. Sunt uciși: Nicolae Târu, fost primar, și rubedeniile lui, alt Nicolae Târu, casierul primăriei, Gheorghe Târu, și el fost primar, Teodor Târu, Dumitru Lungu, cârciumar.

(Va urma)

 

Lasă un comentariu