NOILE PAȘAPOARTE ROMÂNEȘTI, APROAPE IMPOSIBIL DE FALSIFICAT!

Distribuie pe:

Direcția de Pașapoarte din cadrul Poliției Române a prezentat noile modele de pașapoarte puse recent în circulație, susținând că acestea sunt printre cele mai greu de falsificat documente de călătorie.

„Fiecare foaie a noilor pașapoarte conține un element stilizat al unui monument istoric sau al unui element turistic cunoscut din România, precum Delta Dunării, Lacul Roșu, Peștera Scărișoara, orașul medieval Sighișoara și altele.

Elementele de siguranță implementate au la bază noile tehnologii în materie: desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare, elemente optic-variabile, precum și elemente realizate prin nanotehnologie.

Sunt și elemente care pot fi sesizate doar cu ajutorul unor dispozitive speciale. De asemenea, sunt și elemente realizate cu cerneluri speciale, hârtie de securitate cu filigran și fir metalic, fir de coasere în trei culori (roșu, galben și albastru), una dintre culori fiind fluorescentă.

În masa hârtiei, este inserat un fir metalic fluorescent care, în lumină UV, reacționează în trei culori: roșu, galben-verzui și albastru. Astfel, pe lângă elementele de siguranță pe care le oferă aceste imagini, realizăm și o promovare a obiectivelor turistice și istorice ale țării noastre.

Noile modificări nu vor influența costul pașaportului pentru cetățeni, iar documentele de călătorie din generațiile anterioare rămân valabile până la data menționată în acestea.

Anul trecut, au avut loc mai multe schimbări legislative cu impact pozitiv pentru cetățeni: dublarea termenului de valabilitate, respectiv la 10 ani a pașaportului simplu electronic pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani. În plus, au fost modificate condițiile în care poare fi eliberat pașaportul simplu electronic temporar, care este valabil 12 luni.

Acest pașaport se eliberează într-un termen ce nu poate depăși trei zile lucrătoare, doar în situații obiective, în care din motive de sănătate, familiale sau profesionale este necesară și urgentă prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu există timpul necesar pentru emiterea unui pașaport simplu electronic", a declarat, pentru mediafax.ro, chestorul de poliție Mirel Toancă, directorul Direcției Generale de Pașapoarte.

Lasă un comentariu