MONOGRAFIA PAROHIEI ORTODOXE LOGIG, LANSATĂ ÎN JUDEȚUL SUCEAVA

Distribuie pe:

Sub patronajul Parohiei Ortodoxe și a Primăriei comunei Ciprian Porumbescu, jud. Suceava, duminică, 13 ianuarie a.c., după oficierea Sfintei Liturghii, a avut loc, în Biserica Ortodoxă Sfântul Dumitru din localitatea bucovineană Stupca, azi Ciprian Porumbescu, jud. Suceava, lansarea cărții: Monografia Parohiei Ortodoxe Române Logig, autor părintele Vasile Chiorean Logigan din Reghin-Iernuțeni, jud. Mureș.

Părintele Vasile a prezentat cartea în Stupca, deoarece a urmărit de-a lungul istoriei mișcarea enoriașilor din satul Logig, jud. Mureș și a constatat că vreo cinci familii din Logig s-au stabilit în urmă cu peste 300 de ani în Stupca, jud. Suceava, iar urmașii acestor familii și-au dat numele satului - Logig - Logigan. De asemenea, părintele a urmărit prin această lucrare evoluția bucovinenilor cu acest nume, dând exemplul profe-sorului Dimitrie Logigan din Stupca, un luptător neînfricat pentru Unirea cea Mare. Acest mare patriot a afirmat că ,,nu va lupta niciodată împotriva românilor din Ardeal”.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele paroh Leontie Galeș a făcut aprecieri pozitive asupra lucrării, felicitându-l totodată pe autor, apoi a invitat pe rând să ia cuvântul: domnul Dumitru Nimițean, primarul comunei Ciprian Porumbescu, care a apreciat la superlativ efortul părintelui de a face legătura între enoriașii din cele două localități din provincii diferite - Ardeal și Bucovina, respectiv Logig și Stupca. A menționat despre ajutorul acordat de Primăria comunei, în vederea culegerii de date noi pentru monografie. Părintele a fost felicitat pentru lucrare și I s-a urat să mai scrie!

A luat cuvântul domnul profesor Constantin Logigan, fostul director al Casei de Cultură din Gura Humorului, care a făcut o radio-grafie istorică legată de încreș-tinarea poporului român și a formării acestuia, trecând în revistă cele mai importante fapte. Desigur că a felicitat autorul lucrării, menționând faptul că a contribuit și domnia sa cu diferite informații legate de un alt profesor - Dumitru Logigan, originar din Stupca, pe care l-a descris a fi fost un mare patriot și o personalitate remarcabilă.

Domnul profesor și scriitor Gheorghe Solcan și-a început cuvântul printr-un motto:

Nu-ți voi lăsa drept bunuri, după moarte,

Decât un nume adunat pe-o carte,

În seara răzvrătită care vine

De la străbunii mei până la tine,

Prin râpi și gropi adânci

Suite de bătrânii mei pe brânci

Și care, tânăr, să le urci te-așteaptă

Cartea mea-i fiule o treaptă

(Testament-Tudor Arghezi)

Continuând, a mai spus: ,,astăzi ne-a sosit de peste munți, părintele Vasile Chiorean Logigan să ne prezinte o carte, trudită de sfinția sa. Un străin s-ar întreba ce legătură are o parohie din județul Mureș cu satul preotului Iraclie și a marelui compozitor Ciprian Porumbescu. Această legătură a reușit s-o facă autorul cărții. Părintele nu este numai un om al vorbelor duhov-nicești, ci și al faptelor. Autorul acestei admirabile monografii a străbătut drumuri grele, a studiat mii de pagini care au legătură cu satul Logig din punct de vedere istoric, geografic, arheologic, etnografic și folcloric, al legăturilor politice și comerciale. Pe lângă o muncă îndârjită, când a fost nevoie, nu s-a dat la o parte să scoată bani din buzunarul propriu pentru a putea obține informațiile de care avea nevoie.

Părintele Vasile cred că a făcut un lucru, poate unicat în România, într-o monografie parohială, acela de a merge pe urmele strămoșilor săi, urmărind totodată și evoluția personalității logiganilor bucovineni de-a lungul timpului până astăzi.

Părinte Vasile, vă considerăm un oaspete de seamă și ne bucurăm că munca Sfinției voastre rodește și în Bucovina! În final, două catrene de același autor Gheorghe Solcan:

România Mare

E pământul transilvan

Ori pământ bucovinean,

Orișiunde noi ne-am duce,

Toți purtăm aceeași cruce.

 

Celor cu numele de Logigan

Nu știm care-a fost pricina

De-au migrat în Bucovina,

Dar aicea de-au venit

Numele și l-au cinstit.

În încheiere, autorul a mulțumit vorbitorilor și altor persoane care au contribuit la apariția acestei lucrări: domnului Dumitru Nimițean, primarul Comunei Ciprian Porumbescu, domnului Constantin Sărman, viceprimar din aceeași localitate, domnilor: Constantin Logigan, fost director al Casei de Cultură, Gheorghe Solcan, profesor și poet, Radu Bercea, pictor și grafician, tustrei din Gura Humorului, doamnei profesoare Elisabeta Onica din același oraș, tuturor credin-cioșilor din localitatea Stupca și din altă parte, care poartă numele de Logigan și credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie.

La final s-a făcut câte o poză de grup în biserică și la primărie, unde s-a luat câte o mică gustare, iar autorul a oferit autografe.

A fost o zi minunată pentru care, în numele tuturor, părintele Vasile a mulțumit lui Dumnezeu și Maicii Domnului, pentru că el a fost ales după mai bine de 300 de ani să calce pe urmele strămoșilor lui emigrați în Bucovina, în localitatea Stupca, azi Ciprian Porumbescu, jud. Suceava.

Lasă un comentariu