ZIUA CULTURII NAȚIONALE LA REGHIN

Distribuie pe:

Ca întotdeauna, Reghinul, prin instituțiile sale de cultură, din rândul cărora Biblioteca Orășenească se remarcă mai mereu, l-a omagiat pe poetul nostru nepereche Mihai Eminescu, așa cum se cuvine.

Manifestarea a avut loc în data de 15 ianuarie 2019, în sala de festivități a Bibliotecii Orășenești, ea beneficiind de prezența inițiatorului legii privind instituirea Zilei Culturii Naționale (2010), îndrăgitul Victor Socaciu, a primarului municipiului Reghin, doamna Maria Precup, alături de toți cei care se ocupă de bunul mers al culturii reghinene, a parlamentarului Vasile Gliga, a unor oameni de cultură din Târgu-Mureș, Sighișoara, Cluj-Napoca, a unui numeros public iubitor de cultură, avizat și educat prin numeroasele activități culturale de ținută desfășurate aici, a unui moderator inteligent și încântător, în persoana domnului Florin Bengean.

În prima parte a programului, domnii Nicolae Băciuț și Mircea Dorin Istrate l-au omagiat, pe cel care a fost “editorul de cultură românească”, “naționalul și universalul” nostru poet, Mihai Eminescu, cel “întregitor și șlefuitor de cultură”.

Reghineanca Aurora Pețan, deținătoare a numeroase și onorante titluri academice române și străine, istoric de mare valoare, și-a lansat cu acest prilej o valoroasă și impresionantă carte cu conținut istoric, la care a lucrat o lungă perioadă, lucrarea de doctorat a domniei sale, cu titlul “SARMIZEGETUSA REGIA - redescoperirea cetății”, unde a trecut în revistă un foarte interesant istoric al cetății, construcție, însemnătate strategică și economică, precum și cel al descoperirilor de acolo, menționând că, în prezent, acest obiectiv de importanță primordială pentru istoria noastră, face parte din Patrimoniul Universal (1999).

La rândul său, poeta Gabriela Costescu a prezentat cel mai recent număr (13) al revistei “Creneluri Sighișorene” pe care o editează și în care este oglindită activitatea culturală a vechiului burg.

Doamna Sorina Bloj, fosta directoare a Bibliotecii Orășenești, proaspătă pensionară, a ținut să mulțumească, în cuvinte emoționante, tuturor celor cu care a colaborat și care i-au fost aproape, timp de 38 de ani.

Partea a doua a manifestării a cuprins recitalul susținut de Victor Socaciu, artistul care, încă de pe vremea Cenaclului lui Adrian Păunescu, ne vrăjește cu cântecele sale nemuritoare.

Evenimentul s-a constituit într-o superbă seară reghineană, pe care o vom ține minte încă mult timp de acum înainte.

 

Lasă un comentariu