LA LUDUȘ, CU TINERI PENTRU TINERI, DE ZIUA CULTURII NAȚIONALE

Distribuie pe:

Sute de elevi ai Liceului Tehnologic Nr. 1 din orașul Luduș, însoțiți de profesori, părinți și oficialități locale, au participat marți, 15 ianuarie 2019, la festivitatea organizată de Casa de Cultură “Pompeiu Hărășteanu”, de Ziua Culturii Naționale.

Prima parte a festivității a avut loc în Parcul Central. Pe fondul muzical al cântecelor pe versuri din creația eminesciană, domnul Dorin Grama, directorul Casei de Cultură, a rostit cuvântul de deschidere, reprezentanții Primăriei, ai Consiliului Local și ai instituțiilor de învățământ din oraș au depus coroane de flori la bustul turnat în bronz al lui Mihai Eminescu, domnul Marian Balea a citit poezia, creație proprie, “Dor de Luceafăr”.

Partea a doua a festivității a avut loc în sala mare a Casei de Cultură în care trona, la loc de mare cinste, portretul adolescentului romantic Mihai Eminescu, trăitor în secolul al XIX-lea. Adolescenții ludușeni, pragmatici, grăbiți și visători, trăitori la începutul secolului al XXI-lea, artiști interpreți sau spectatori, au retrăit cu emoție și sfială sentimentele de curată iubire pentru ființa îndrăgită, pentru frumusețile plaiurilor natale, de prețuire a trecutului istoric glorios al neamului românesc, bucuria descoperirii surselor de optimistă încredere în viitorul luminos al patriei române, încifrate genial de poetul nepereche Mihai Eminescu în opera sa literară. Valorificând anterioarele experiențe scenice și îndrumările regizorale oferite de doamnele profesoare de limba română Mirela Cozma și Daniela Vidru, de domnul profesor de religie Septimiu Pop, interpret de romanțe și dirijor al corului mixt, liceenii ludușeni au creat un spectacol literar - muzical tineresc, modern, captivant, educativ.

Parafrazându-l pe profesorul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, putem afirma că și liceul din Luduș are profesori pregătiți să îi sensibilizeze pe tinerii învățăcei pentru educație prin cultură. Au comprimat acest adevăr prin completarea celebrei urări eminesciene: ROMÂNIE, “La trecutu-ți mare, mare viitor PRIN CULTURĂ”, rostită cu vigoare la încheierea spectacolului.

Talentaților recitatori, soliști vocali și prezentatori care au contribuit la reușita spectacolului, le oferim drept premiu publicarea numelui în cotidianul mureșean, democratic și independent “Cuvântul Liber”. Se bucură de această cinste Oana Vidru, Ștefania Stan, David Hațegan, Dragoș Huciu, Valentin Nistor, Karina Mândrean, Liviu Tinca, Larisa Moldovan, din clasa a X-a E, Crina Vescan, Kato Alexandru, Sergiu Gheorghieș, Alexandru Mărginean, Emilia Babi, Ambruș Szilvia, din clasa a XI-a B, Ciprian Tilincă, Alexandru Baghiu, Csegoldi Szabalcs (XI F), Codruța Tegla și Emilia Muntean (XI G). Felicitări lor, părinților care i-au crescut frumos, profesorilor care le luminează calea spre tezaurul identitar al culturii române.

Finalul spectacolului a fost însoțit de prelungitele aplauze, la scenă deschisă, dăruite de liceenii spectatori, de felicitările și cuvintele de mulțumire adresate de domnul primar Ioan Cristian Moldovan, de consilierii Liviu Botezan și Sebastian Căpușan, de profesorul Claudiu CIucă, directorul Liceului Tehnologic Nr. 1 Luduș, de bucuria liceenilor și profesorilor care au sărbătorit în acest an Ziua Culturii Naționale, omagiindu-l pe Mihai Eminescu, omul total al culturii române.

Lasă un comentariu