ZIUA CULTURII NAȚIONALE, SĂRBĂTORITĂ LA BATOȘ

Distribuie pe:

La inițiativa membrilor grupului folcloric, “Flori de Cireș” din Uila, în colaborare cu Biblioteca din comună, cu Centrul de Docu-mentare și Informare, cu parti-ciparea grupurilor folclorice din Dedrad, Goreni și Batoș, dar și cu sprijinul Primăriei comunei Batoș și al Consiliului local, în data de 15 ianuarie a fost sărbătorit, la Căminul Cultural din Batoș, poetul național, emblema culturii românești, Mihai Eminescu.

Seara a debutat cu “imnul de slavă”, închinat poetului de regretații soți Aldea-Teodorovici, cântat cu emoție și bucurie de membrii grupurilor folclorice prezente la eveniment.

După acest moment, doamna profesor Silvia Cîmpean a prezentat succint viața și creația eminesciană, reamintindu-ne cine a fost Mihai Eminescu și ce contribuție esențială a avut în literatura română. În momentele de “respiro”, grupurile folclorice au intervenit, cântând o parte din poeziile eminesciene, îmbi-nându-se armonios “lecția” de literatură cu glasurile lor calde, blânde și duioase.

Preoții de pe valea Luțului au dat curs invitației la acest eveniment cultural, primul din acest an, fapt care nu trebuie ignorat, deoarece acest aspect ne reamintește de rolul important pe care îl are preotul în comunitatea pe care o păstorește, pe de o parte, iar pe de alta să nu uitam că în jurul Bisericii, cu veacuri în urmă, s-au format “micile școli”.

Dacă fiecare națiune are o emblemă, noi, românii, îl avem pe Eminescu “domnul cel de pasăre măiastră/ domnul cel de ne-murirea noastră”, care va dăinui și despre care generațiile viitoare vor auzi cu certitudine.

Lasă un comentariu