LIMBA LUI SHAKESPEARE INFLAMEAZĂ SPIRITELE ÎN MEDIUL ACADEMIC TÂRGUMUREȘEAN

Distribuie pe:

Surse din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) din Târgu-Mureș, citate de agenția ungară de presă MTI, informează că Senatul Universității a decis înființarea unei facultăți cu predare în limba engleză, sens în care se fac deja demersuri pentru obținerea avizelor din partea Ministerului Educației Naționale.

Informația a fost confirmată de prof. univ. dr. Szabó Béla și de prof. univ. dr. Benedek Imre - conducătorul, respectiv decanul de vârstă al liniei maghiare din cadrul UMFST.

Nemulțumirea universitarilor maghiari, notează sursa citată, constă în faptul că, după ce ani de zile conducerea Universității s-a opus creării unei facultăți separate, cu predare în limba maternă, se dorește, iată, asigurarea liniei în limba engleză, care va beneficia de un format organizațional ce asigură o anumită autonomie în cadrul UMFST. Mai mult, potrivit prof. dr. Benedek, Senatul Universității

ar fi decis ca universitatea târgumureșeană să poarte pe viitor numele medicului român Emil Palade, câștigător al Premiului Nobel. Or, spune profesorul, secția maghiară trebuie să continue demersurile pentru înființarea unei facultăți cu predare în limba maternă, încât cel puțin 40% din studenții UMFST să fie maghiari, iar în denumirea instituției de învățământ să figureze și o personalitate ca de exemplu Szent-Györgyi Albert.

Reamintim că în toamna anului trecut a avut loc fuziunea dintre Universitatea de Medicină și Farmacie cu Universitatea “Petru Maior”, fapt ce a adâncit conflictul dintre conducerea română a instituției de învățământ și linia maghiară, ai cărei universitari s-au autosuspendat din funcțiile de conducere, afirmând că nu mai participă la ședințele Senatului UMFST până când nu va fi luată o decizie acceptabilă care să garanteze, pe termen lung, viitorul predării în limba maghiară.

Lasă un comentariu