INDUSTRIA IT-ULUI ROMÂNESC, ÎN CREȘTERE!

Distribuie pe:

De ani buni, România este tot mai căutată pentru deschiderea de centre de suport global, cu implicații pentru piața IT, cât și pentru cea a resurselor umane. Dacă până nu demult visul majorității absolvenților facultăților de informatică era să ajungă să se angajeze în străinătate, de ani buni situația s-a schimbat. Mai exact, odată cu venirea marilor firme din IT, au declanșat atragerea de specialiști în domeniu, pe care îi solicită să rămână acasă, să lucreze în centrele de dezvoltare și suport deschise în România. Nume ca Oracle, IBM, Microsoft, HP sau Ericsson au devenit angajatorii preferați ai tinerilor specialiști români.

Microsoft a detronat tradiționalii ocupanți ai primelor poziții în domeniu, Orange și Vodafone. IBM, care pe lângă Centrul Global de Distribuție Servicii, cu un deceniu în urmă, a intrat în top 10, cu peste 250 de angajați. Deschiderea de astfel de centre a atras forța de muncă, angajând sute de specialiști, făcând din România o putere în piața de profil care produce valoare adăugată prin dezvoltarea de softuri de către companiile autohtone.

Astfel, centrele deschise de multinaționale au creat oportunitatea tinerilor angajați de a face o carieră internațională, dar și atragerea tinerilor programatori și specialiști în IT, plecați în străinătate, să se întoarcă acasă să lucreze în centrele din țară aflate în București, Cluj-Napoca, Iași etc. Majoritatea operatorilor din lume folosesc sisteme IT create de centre din București. Ericsson a ales România datorită mai multor factori, printre care și apartenența la Uniunea Europeană. Se dezvoltă acest centru din România, pentru că aici se asigură viitorul businessului IT, de fapt aici este centrul pentru tot ce înseamnă servicii necesare rețelelor de excelență IT ale clienților. Și poziția geografică a României este un argument în plus pentru dezvoltarea centrului din suportul Tehnic de permanență. Ca importanță și dimensiune, centrul din România este al doilea ca mărime din EMEA și al patrulea din lume după SUA, India și Marea Britanie.

Datele prezentate de Institutul Național de Statistică arată că, în anul 2017, ponderea sectorului IT în formarea PIB-ului a fost de 5%, contribuind la creșterea economică cu 0,4%. Și numărul angajaților din industria IT din România, în ultimii ani, a cunoscut o creștere importantă, ajungând 110.000 de persoane, cel mai înalt nivel din Europa Centrală și de Est. Cei mai mulți specialiști lucrează în București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Brașov. Sibiul și Brașovul scot anual 500 de absolvenți de IT și găzduiesc companii cu până la 100 de angajați, în orașe precum Craiova, Ploiești, Pitești, Galați, Constanța și Târgu-Mureș, ce devin din ce în ce mai atractive pentru angajatorii care decid să-și formeze echipe mai restrânse de specialiști.

“În același timp, salariile câștigate de programatori au crescut semnificativ. De pildă, un dezvoltator de softuri cu experiență de până la doi ani poate câștiga între 1.000 și 1.500 de euro”, arată Brainspotting. Cererea de specialiști în IT este tot mai mare, care la angajare își doresc o atmosferă relaxantă, flexibilitate și cursuri de formare oferite de companie. România se confruntă cu un deficit de personal în acest domeniu, încât numărul de absolvenți sunt insuficienți comparativ cu nevoile pieței. În timp ce România are nevoie, anual, de 12.000 de specialiști, numărul de absolvenți ajunge doar la 8.500.

Conform unui ordin al Ministerului Finanțelor, din 1 iulie 2017, angajații români care lucrează în IT&C, erau scutiți de impozitul pe veniturile din salarii și cele asimilate salariilor, cu câteva condiții: activitatea fiecărui IT-ist să fi generat venituri de cel puțin 10.000 de euro pe an, angajații să fie încadrați pe anumite posturi, cum ar fi cel de analist, programator, proiectant sisteme informatice, inginer-programator de sistem informatic, administrator de baze de date, inginer de sistem software, manager proiect informatic etc. Însă “revoluția fiscală” a guvernului Tudose, care a intrat în vigoare de la începutul anului 2018, a eliminat practic aceste avantaje.

Totuși, România este tot mai atractivă pentru marile companii care doresc să-și deschidă pe plan local centre de cercetare și dezvoltare, datorită abilităților tehnice ale IT-iștilor români și a unui cost mai redus comparativ cu restul Europei.

În 2018, invențiile din industria IT au contribuit la dezvoltarea acestui sector, punându-se accent pe valoarea comercială, securitate și transparență. Drept urmare, industria IT, în 2018, a crescut cu 5-7%. EXE Software, companie cu 16 ani de experiență în domeniul IT, și-a propus, în anul 2018, să depășească creșterea cifrei de afaceri din anul 2017, cu 14,4%, cu toată presiunea cauzată de forța de muncă limitată.

Lasă un comentariu