ALTE POLITICI CRIMINALE DE MAGHIARIZARE FORȚATĂ (XXXVI) APOGEUL CRIMELOR HUNGARISTE - 1940-1944

Distribuie pe:

* Sâmbătă, 14 octombrie 1944. Lagărul de exterminare Vișeul de Sus. După 4 ani de asasinate, deportări, schingiuiri, jafuri, năvălitorii huni se retrag în derută, urmăriți de armatele române și sovietice. Ultimii supraviețuitori din lagăr, ținuți fără mâncare și apă, de peste 20 de zile, sunt 30 de români și 2 evrei. Pentru a scăpa de acești martori supărători, în prostia egalată de bestialitate, ultimele formațiuni militare, tabori csendöri, jandarmii de front, primesc ordin să-i lichideze. Locul supliciului: Moisei la încrucișarea drumurilor Vișeul de Sus - Beclean-Borșa. Sat maramureșean așezat pe apa Vișeului, străjuit spre sud de masivul Pietrosul. Criminalii: 6 plutonieri de jandarmi. Victimele sunt transportate cu un camion militar, dincolo de Moisei, spre Borșa, unde erau două case țărănești izolate. Am văzut locul într-o după-amiază ploioasă de vară. Cei 32 au fost siliți să intre în una din căsuțe. S-a zăvorât ușa. Li s-a ordonat să se culce pe dușumea, după care bestiile au deschis foc cu armele automate. După un timp, au intrat în odaia licăind de sânge, călcând trupurile în picioare și înțepându-le cu baioneta spre a se convinge că nu mai trăiește nimeni. Destinul a făcut să existe un supraviețuitor: Vasile Petrean. Jandarmii au vrut să incendieze casa, dar bricheta n-a funcționat. Erau presați. Se auzeau salvele de artilerie ale armatelor eliberatoare. Povestea învierii din morți a lui Vasile Petrean este cunoscută precum povestea lui Mihăilă Gofariu. La Moisei, sculptorul Vida Geza a cioplit în lemn, sub poala pădurii, un ansamblu monumental închinat celor care-au primit moarte de martir. Rețin din povestea lui Vasile Petrean:... nu am încercat să luptăm cu ei, că eram foarte slăbiți, pentru că douăzeci și una de zile nu ne-au dat nici mâncare, nici apă.

Martirilor de la Moisei s-au adăugat martirii din Valea Bârgăului. Hoardele hunice în retragere au aprins satele, demonstrându-și atavismele. Ca nimeni să nu-și facă iluzii, iată cum se traduce, în fapt, cuvântul schingiuire: ...soldați, jandarmi și bande înarmate de “patrioți” civili cutreierau satele românești, devastând locuințele... Unora li s-au zdrobit oasele cu ciomegele, alții au fost împunși cu baionetele, altora li s-au scos ochii, li s-au tăiat urechile, unei fetițe de 4 ani din Suneuiuș - Bihor, i-au turnat petrol în cap și i-au dat foc, altora le-au sfărâmat dinții, li se smulgea părul cu carne cu tot - protopopului Aurel Munteanu, Maria Dobra din Cluj, lui Ciocoi Florea din Voiniceni - Someș, i s-a pus sodă caustică pe piele, apoi s-a turnat apă caldă. La 6 septembrie 1940, un pensionar din Oradea a fost silit să-și mănânce fecalele amestecate cu paprica și să-și bea urina. Sute de tineri români înrolați în organizația paramilitară Levente au fost puși în jug și siliți să are și să grăpeze în amuzamentul galeriei ungurești. Mărturiile victimelor scăpate cu viață sunt cutre-murătoare. Aurica Manea a fost schingiuită de jandarmi și apoi violată sub ochii tatălui ei, Brețcu - Trei Scaune; la Oar - Satu Mare a fost schingiuită întreaga populație, în frunte cu preotul. Listele cu ororile hungariste pot încheia un volum de sute de pagini. Aceasta este adevărata identitate a hunga-rismului. Acestea sunt “valorile” care-l caracterizează. De aceea se face un apel să uităm istoria. De aceea scârțâie propaganda hungaristă coardele senti-mentaloide ale încheierii conturilor româno-ungare printr-o frățietate euro-carpatică în care ungurii să fie în șa și românii sub șa.

APOCALIPSUL. Ordinele 625, 766, 1.188 emise de Comandamentul Superior al Armatei Regale Ungare: ...Trebuie îndepărtați din funcțiile publice toți funcționarii cu limba maternă română... Funcționarii cu limba maternă română, concediați în sensul celui de mai sus, vor fi somați să se mute în teritoriul de sub Administrația română.

* 24 mai 1942. Manifestație de studenți unguri la Cluj. Lozinca zilei: Kias oláh csodával! Sau pe românește: Afară cu turma de valahi!

Comandamentul militar al orașului Cluj

Nr. 385 din 4 octombrie 1940...........

Dlui..........................

Strada.......................

Cluj.........................

Vă expulzez cu efect imediat de pe teritoriul Ungariei, împreună cu familia d-voastră. Vă pun în vedere ca în termen de 3 ore de la primirea acestui ordin, dar cel mai târziu până la orele 14.00, să vă prezentați la gara Cluj, având dreptul de a lua cu dvs. bagajul strict necesar (eventual o pătură și hrană rece pentru o zi).

Prezentul ordin este dat fără drept de apel.

Colonel Beck

Comandantul militar al orașului Cluj

(Va urma)

Lasă un comentariu