ASOCIAȚIA PRO CONSUMATORI: 80% DIN LAPTELE PE CARE-L BEM, NU-I AȘA CUM ÎL DĂ VACA!

Distribuie pe:

În urma unui studiu asupra etichetelor a 25 de mărci de lapte de consum, comercializat în marile structuri comerciale, Asociația Pro Consumatori (APC) a descoperit că doar două dintre acestea conțin lapte nestandardizat, adică neprelucrat.

Cercetarea face parte din Campania Națională de Informare și Educare “Să învățăm să înțelegem eticheta!”, prin care specialiștii din cadrul APC își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor, astfel încât să facă achiziții în cunoștință de cauză.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Potrivit comunicatului dat publicității (apc-romania.ro), specialiștii APC au ajuns la concluzia că 80% din laptele consumat de români este standardizat (prelucrat), cu alte cuvinte, conține lapte praf, lapte parțial smântânit, lapte smântânit sau grăsimi din lapte. Pe de altă parte, românii consumă de 4,4

ori mai puțin lapte decât media consumului din Europa de Vest, iar termenul de valabilitate este, adesea, nefiresc de mare.

(Specialiștii au identificat lapte cu termen de valabilitate până în august 2019).

Autorii detaliază:

“Consumul laptelui este nesolicitant pentru corpul uman, iar riscurile pentru sănătatea omului sunt incomparabil mai reduse decât în cazul cărnii și mai ales al peștelui: semnele de alterare a laptelui sunt foarte evidente, chiar în faza de alterare ușoară, avertizând consumatorul prin modificări majore ale caracteristicilor organoleptice: gust, miros, culoare etc. Observațiile acestea nu se referă la laptele falsificat, care poate fi cauză de îmbolnăvire gravă, fără a avertiza prin modificări ușor detectabile. Consumatorul contemporan, când este corect și suficient informat, înțelege că interesul pentru sănătatea sa trebuie să ia în considerare realități aflate obiectiv în relații contradictorii, calea de rezolvare a acestora presupunând și mult compromis. Este adevărat că laptele cel mai bun este cel muls de la animale sănătoase, hrănite natural, manipulat în condiții igienice și consumat cât se poate de proaspăt. Dar câți dintre consumatorii contemporani ai orașelor planetei au această posibilitate? Pentru ei, contează ca laptele de consum să fie sigur, înainte de toate. Știința și tehnologia din domeniu pot asigura acest deziderat, care însă devine discutabil atunci când intră în ecuație interese financiare reflectate de creșterea la dimensiuni nefirești a termenului de valabilitate, fără a mai vorbi de intervențiile exagerate asupra naturii laptelui, împinse până la falsuri grave”, afirmă prof. univ. dr. Ion Schileru - ASE București.

“Cel mai bun lapte, atât din punct de vedere organoleptic, dar și din punct de vedere al nutrienților conținuți și al beneficiilor aduse organismului este laptele nestandardizat, cel care nu a fost prelucrat prin adăugarea de lapte parțial smântânit sau lapte smântânit sau orice adaos permis de lege sau omis prin acțiuni de lobby de legislația actuală. Din păcate, 99% dintre cei care consumă frecvent lapte, nu știu să facă diferența, pe baza informațiilor trecute pe etichetă, între un lapte standardizat și unul nestandardizat, așa cum îl dă vaca, fapt ce reiese foarte clar din oferta de lapte de consum existentă la vânzare în marile structuri comerciale,” spune conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.

Un pahar de lapte conține până la: 180 de calorii, 12 grame de glucide, 8,7 grame de proteine. Un român consumă în medie 12 litri de lapte pe an, mai precizează autorii studiului.

Mai trebuie observat că globalizarea a facilitat consumatorilor “contactul cu realități neștiute”: laptele de soia, laptele de cocos și altele, se mai arată în comunicatul citat.

Potrivit Legii 192/2017, “producerea, expunerea spre vânzare și/sau vânzarea de lapte de consum, cunoscând că este obținut din înlocuitori de lapte se sancționează cu amendă de la 25.000 la 35.000 de lei”.

Lasă un comentariu