PENTRU ANUL 2019, PLAFONUL PROGRAMULUI “INVESTEȘTE ÎN TINE” - UN MILIARD DE LEI

Distribuie pe:

Programul “Investește în tine”, al cărui scop este facilitarea accesului la finanțare pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 ani și 26 de ani, precum și pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 26 și 55 de ani, care sunt cuprinse în sistemul de învățământ sau care efectuează cursuri de specializare, respectiv cursuri de reconversie sau specializare profesională autorizate de către Ministerul Educației Naționale, continuă și în anul 2019.

Astfel, Ministerul Finanțelor (MF) a stabilit, conform unui proiect de act normativ, plafonul pentru 2019, al acestui program, la valoarea de 1 miliard de lei.

Facilitarea accesului la finanțare constă în garantarea unui credit în valoare de maximum 40.000 lei, în proporție de 80% de către stat, prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare.

Plățile de dobândă pentru creditul acordat, precum și cheltuielile privind comisionul de gestiune a garanțiilor vor fi suportate din bugetul de stat, prin bugetul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

Potrivit MF, în anul 2018, a fost aprobat un plafon total al garanțiilor de 600 milioane lei, alocat de către Ministerul Finanțelor Publice, în mod egal, în favoarea Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii și Fondului Român de Contragarantare.

În cadrul programului, s-au înscris 4 finanțatori, dintre care CEC BANK și Banca Transilvania au solicitat alocare de plafon, iar BCR și Raiffeisen Bank și-au exprimat intenția de înscriere, în viitor, ca bănci partenere.

La stabilirea plafonului de un miliard de lei pentru anul 2019, s-au luat în considerare evoluția pro-gramului și aspectele relevante de implementarea acestuia, precum și gradul ridicat de utilizare a plafonului, în decursul a doar 3 luni de funcționare în anul 2018.

 

Lasă un comentariu