ANCHETA ZILEI: (I) CE VĂ PROPUNEȚI PENTRU ANUL 2019?

Distribuie pe:

Agricultura județului Mureș este cotată printre primele locuri din țară, la capitolul producții cantitative și calitative de nivelul celor din țările Uniunii Europene. Grație profesionalismului unor specialiști agricoli de înaltă calificare și subvențiilor europene și naționale, în anul 2018 s-au realizat producții record în sectorul vegetal și zootehnie. La început de an, când se pun la cale programe de viitor, am apelat la specialiști din agricultura mureșeană și administratori de societăți comerciale de profil, cu întrebarea: “Ce vă propuneți pentru anul 2019 ?” Iată răspunsurile:

Ec. Ioan Rus - director executiv la Direcția pentru Agricultură a județului Mureș: “În primul rând, îmi doresc să încurajăm producătorii agricoli mureșeni pentru obținerea de produse agroalimentare tradiționale. Apoi vom continua cu programul “tomate în solarii”, program care în 2018 a funcționat pentru 81 de legumicultori, cu banii din subvenții încasați până la finele anului trecut. Vom continua cu programul de livrare a lânii de oaie, cu specificarea că anul trecut s-a livrat din județul Mureș 360 tone de lână, contravaloarea și subvenția fiind achitată la zi, în baza documentației întocmite de Direcția pentru Agricultură. Nu vom abandona nici programul pentru creșterea porcilor din rasele Bazna și Mangalița, fiind livrați în 2018, 82 de purcei, iar în luna februarie vor avea loc primele livrări către abator. Pentru programele amintite, primim în continuare cereri noi și în acest an. Mai există un program nou pe care dorim să-l implementăm, cel legat de abatoarele mobile. Din păcate, anul trecut n-a fost de interes pentru întreprinzătorii mureșeni. Avem vești pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr, în sensul că și în anul acesta se va asigura coplata la sfecla de zahăr. Se anunță intenția de a se mări suprafața cultivată cu această cultură, în județ, la circa 4.000 de hectare, pe total fabrică se preconizează a se ajunge la 8.000 de hectare în județele vecine. În acest an se promovează un act normativ de încurajare a producției interne de usturoi, pentru acoperirea necesarului pieței interne și diminuarea importului. În acest scop, se acordă un sprijin financiar de 1.000 euro/ha, cu condiția înființării unei culturi de usturoi pe cel puțin 0, 30 ha.

Ing. Ioan Pop - administratorul Societății Agroindustriale Ceragrim Ungheni, un posibil model de agricultură integrată: “Pornesc în acest an cu dezamăgiri și aștept să mi se aprecieze munca pe care am prestat-o în agricultură și industria alimentară. Mă bate gândul să vând firma, să renunț la toată truda mea de o viață. Sunt dezamăgit că nu mai am cu cine lucra, fiindcă nu reușesc să asigur specialiștilor din agricultură nici jumătate din salariul unui bugetar. Nu găsesc specialiști tineri, muncitori calificați. În schimb, s-a scumpit gazul metan și curentul electric, iar prețul la produsele agroalimentare a rămas același ca și în anii trecuți. Domnule, în România vor merge bine treburile în agricultură și industria alimentară, abia atunci când vor emigra și bugetarii. Cei care fac plus valorare vor salarii duble, dar nu ai din ce-i plăti, fiindcă în supermarketuri au prioritate mărfurile din afară, iar lumea preferă să cumpere de aici, unde găsesc toate mărfurile necesare, chiar dacă uneori sunt de o calitate îndoielnică față de cele românești. Am șapte magazine de desfacere cu produsele firmei, dar aceste magazine nu-și pot acoperi costurile...”

Iacob Boca - președintele Asociației Crescătorilor de Bovine, filiala Mureș, consilier în Federația Crescătorilor de Taurine din România și fermier privat în Șăulia de Câmpie: “Mi-am propus, anul acesta, să înființăm o asociație între fermieri, crescători de bovine și procesatorii de lapte, o asociație interprofesională, unde să colaborăm reciproc avantajos. Caut soluții pentru o înțelegere cu procesatorii, pentru a-i convinge că numai uniți vom reuși să ne impunem pe piață și să accesăm fondurile europene. Îmi doresc sănătate mie, familiei și colaboratorilor mei, vreme potrivită pentru muncile agricole și un an mai bun pentru toți crescătorii de taurine!”

Dr. ing. Ioan Oroian - membru supleant în Academia Agricolă din România și directorul Stațiunii de Cercetare și Producție în Zootehnie Sângeorgiu de Mureș: “Îmi pun speranțe în redresarea sectorului de cercetare agricolă, prin finalizarea proiectului de Hotărâre de Guvern pentru reorganizarea stațiunii noastre. Proiectul este pe rol din anul trecut, avizat favorabil de Ministerul Finanțelor, fiind la Ministerul de Justiție pentru un aviz. Prin acest proiect se asigură resurse financiare pentru salarizarea personalului din unitate, implicit să reușim angajarea de specialiști tineri, dornici să lucreze în acest domeniu.”

Ing. Septimiu Natea - directorul S.C. Agrosem Impex SRL Târgu-Mureș: “În primul rând, doresc să asigur și în acest an toate imputurile necesare pentru practicarea unei agriculturi intensive, începând cu produse microambalate de pesticide și semințe destinate micilor producători agricoli, până la cantitățile necesare în exploatațiile agricole mari. Nu în ultimul rând, ne-am propus să menținem și să ne extindem rețeaua magazinelor “Agrosem” din toate județele țării. Le doresc succes colaboratorilor, furnizorilor și colaboratorilor noștri.”

Ing. Ioan Moldovan - inginer mecanic agricol și fermier: “La 70 de ani, îmi doresc să pot exploata în continuare ferma mea, în suprafață de 15 hectare. Să-i consiliez pe cei care îmi solicită sfaturile și să-mi cresc nepoții în dragoste de neam și țară. Poate cea mai importantă activitate care mă poate face fericit.

 

Lasă un comentariu