Specialiștii britanici în menaj de la compania “Hinch și Beckmann”, citați de descopera.ro, ne învață cum să ne eficientizăm timpul petrecut pentru a menține acasă un nivel de ordine și de curățenie corespunzător.
Astfel, aceștia ne sfătuiesc că, pentru o casă în permanență curată, pe lângă curățenia curentă, este important să urmăm un “calendar al curățeniei”, care să înceapă în luna ianuarie.
“Fiecare lună se caracterizează prin activități specifice de menaj. Trebuie să profităm de specificul fiecărei luni în parte, pentru a efectua activități adecvate condițiilor meteorologice, stării noastre de spirit și pentru a arde caloriile în timp ce ne punem casa la punct”, afirmă psihologii britanici.
Iată cum ar trebui să ne împărțim pe luni treburile domestice:
Ianuarie - planificați și ordonați. “La An Nou, un Eu Nou!”, spune o vorbă din Roma antică, așa că e timpul să facem ordine în haine, să facem liste pentru achiziții și să stabilim un plan de bătaie privind stocarea hainelor, sculelor, uneltelor.
Februarie - rezolvați zonele neglijate. Cea mai scurtă lună din an este destinată lustrelor, lampadarelor, veiozelor, jaluzelelor, perdelelor, ramelor de fotografii și tablouri, grătarului pentru uscat vase și găleții de gunoi. E bine să faceți asta acum pentru a scăpa de mare parte din bacteriile adunate aici.
Martie - analizați zonele invizibile. Profitați de încălzirea vremii pentru a rearanja mobila, pentru a vă adapta la primăvară. E timpul să faceți curat pe sub pat, în spatele canapelei, sub bufet, în somieră, sertare, la duș, în șifonier și printre veselă.
Aprilie - spălați geamurile. Cu diminețile ei mai strălucitoare și cu serile mai luminoase, aprilie e luna ideală pentru spălat geamuri. Soarele vă ajută să vedeți locurile unde rămân dâre sau pete și nu e nevoie să dați de mai multe ori într-un singur loc pentru a avea efectul scontat.
Mai - acționați la înălțime. Înviorați-vă făcând mișcare în timp ce ștergeți praful de pe dulapuri, mobile suspendate și luați păianjenii de pe tavan. Este anotimpul în care schimbați garderoba și mutați pe șifonier cutiile cu hainele de iarnă. În bucătărie, e timpul să spălați vasele din dulapul suspendat și hota.
Iunie - reparații. Orice gospodărie are nevoie de reparații. Iunie este luna ideală în care puteți rezolva ușa care scârțâie, bazinul de la WC, clanța stricată și să dați cu trafaletele acolo unde peretele o cere. Puteți arde 250 de calorii pe oră dacă lucrați susținut.
Iulie - activitate în aer liber. Profitați de zilele lungi de vară pentru a vă face ordine și curățenie pe balcon, pentru a-l zugrăvi și pentru a face curățenie în sculele pentru grătar. Dacă aveți grădină, este timpul să reparați gardul, să dați cu îngrășământ, insecticide sau erbicide.
August - relaxare. Este luna în care adulții se relaxează, iar copiii devin activi. Puneți-i pe cei mici să își organizeze camera, să își selecteze jucăriile și să facă ordine în dulap. La finalul activității, puteți evada la sfârșit de săptămână în natură.
Septembrie - podelele. Prima lună de școală este dedicată podelelor, lustruitului și covoarelor. Dacă aveți animal în casă, acest lucru trebuie repetat de cel puțin două ori. Nu uitați ca procesul de igienizare să ajungă și în zona canapelelor și scaunelor.
Octombrie - depozitarea. Este luna în care trebuie să faceți curățenie pe hol, în cămară, în debara și în beci. Renunțați la decorațiunile de Crăciun stricate, la obiectele pe care le-ați păstrat, crezând că le veți folosi într-o bună zi, dar ocupă spațiu de pomană.
Noiembrie - lustruit. Aceasta este luna în care șmotruiți, în care trebuie să dați luciu acelor suprafețe pe care le-ați neglijat în restul anului. Ușa frigiderului, faianța, gresia, mașina de spălat, cuptorul, aragazul, hota și chiuvetele.
Decembrie - detoxifierea. Curățenia de final de an trebuie să fie una superficială, pentru că v-ați făcut treaba în timpul anului, iar după șmotrul din luna noiembrie totul ar trebui să strălucească. Puneți levănțică în șifonier, odorizați adidașii puși în cutii și decorați casa pentru Crăciun.