ÎN NOAPTEA DE 20 SPRE 21 IANUARIE, ECLIPSĂ TOTALĂ DE LUNĂ, VIZIBILĂ DIN ROMÂNIA!

Distribuie pe:

Observatorul Astronomic Amiral “Vasile Urseanu” anunță că, în noaptea de 20 spre 21 ianuarie 2019, va avea loc o eclipsă totală de Lună, maximul acesteia producându-se la ora 7.12 dimineața, când Luna se află foarte aproape de orizontul de nord-vest, cu aproape o oră înainte să răsară Soarele.

“Fenomenul începe la ora 4.36, când Luna intră în penumbra Pământului, însă vom putea vedea schimbări pe discul acesteia de când începe să intre în umbră, de la ora 5.34. Atunci, Luna se va afla înspre vest, nu foarte sus, la doar 20 de grade înălțime față de orizont.

Partea cea mai spectaculoasă a fenomenului este faza de totalitate, când Luna se află în umbră, discul acesteia fiind mai întunecat decât de obicei. Totalitatea începe la ora 6.41 și are maximul la 7.12, terminându-se la ora 7.43. Toate aceste faze sunt vizibile din România, cu Luna poziționată foarte aproape de orizont.

Pentru țara noastră, Luna apune în jurul orei 8.00, mai devreme în est și mai târziu în vest, dar vom putea vedea cum începe discul acesteia să iasă din umbra Pământului.

În România, următoarea și singura eclipsă de Lună, care va mai fi vizibilă anul acesta și care va fi parțială, va avea loc pe 16 iulie”, explică Observatorul Astronomic, într-un comunicat de presă.

Lasă un comentariu