LA COLEGIUL NAȚIONAL PEDAGOGIC ,,MIHAI EMINESCU” DIN TÂRGU-MUREȘ, CONCURSUL “CINE ȘTIE OLIMPISM”

Distribuie pe:

Academia Olimpică Română (A.O.R.) este o unitate aflată în subordinea Comitetului Olimpic și Sportiv Român (C.O.S.R.), fără personalitate juridică. Ea este organizată și funcționează în baza statutului C.O.S.R. și celui propriu, elaborate în conformitate cu prevederile și principiile Chartei Olimpice, precum și a dispozițiilor legislației naționale. A.O.R. are un caracter social, educativ-cultural-sportiv, umanitar, non-profit, apolitic si non-confesional. Își derulează activitatea în teritoriu prin filialele județene, a căror activitatea are loc prin intermediul cercurilor si cluburilor olimpice, structuri de bază ale A.O.R. organizate de către acestea, care au com-petența de a acționa la nivel local, pentru promovarea olimpis-mului și organizarea de evenimente cultural-sportiv-artistice. Are rolul de a afirma, dezvolta și promova, pe toate planurile, ideile generoase ale olimpis-mului, spiritului și principiilor olimpice în activitatea sportivă din România, după cum se arată pe site-ul Academiei Olimpice Române.

PROMOVAREA SPORTULUI ȘI ACTIVITĂȚILOR DE EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ OLIMPICĂ

În deschiderea evenimentului: Această zi este de acum un eveniment anual, suntem deja la a patra ediție a concursului ,,Cine știe Olimpism”, organizat de Colegiul Pedagogic ,,Mihai Eminescu” din Tg.-Mureș. Este o ocazie de excepție pentru promovarea sportului și activităților de educație și cultură Olimpică - limbaj universal și mijloc inovator pentru educație, sănătate, incluziune socială și culturală, dezvoltarea tineretului în construirea păcii și dezvoltarea durabilă, în general.

În calitate de observator permanent la Națiunile Unite, Co-mitetul Internațional Olimpic (C.I.O.), prin C.O.N. și toate academiile olimpice susțin ințiativa activităților de educație, cultură și sport ale tuturor organizațiilor și structurilor legal constituite, în vederea imple-mentării programelor de schimbare socială și dezvoltare umană. Deci misiunea noastră, prin activitățile pe care le organizăm, este de a plasa educația fizică și sportul în serviciul dezvoltării armonioase a tuturor cetățenilor, indiferent de vârstă, fără nicio discriminare, încă de la etapa de inițiere, până la marea performanță.

Academia Olimpică Română, filiala Mureș, subordonată Comitetului Olimpic și Sportiv Român (C.O.S.R.) și A.O.R., nu peste mult timp va împlini un sfert de secol de activitate dedicată promovării Mișcării Olimpice. Desigur, acest lucru a fost posibil datorită membrilor consiliului filialei și Cercurilor Olimpice constituite în unitățile de învățământ. Cu trecerea timpului, unii au venit, iar alții au plecat, însă Spiritul care ne-a călăuzit a fost și este mereu același duh etern.

În acest an, principalul obiectiv al filialei este acela de a constitui noi Cercuri Olimpice în gimnaziile și liceele din Tg.-Mureș, promovând activitatea de voluntariat în sprijinul educației olimpice.

Vă doresc mult succes și să facem cu plăcere botezul noilor veniți în mișcarea olimpică mureșeană!

ELENA VLAS, director Academia Olimpică Română, filiala Mureș

 

ORGANIZARE DE EXCEPȚIE

Conform planificării pe anul 2019, Academia Olimpică Română (A.O.R.) - filiala Mureș, în colaborare cu Colegiul Național Pedagogic ,,Mihai Eminescu” din Târgu-Mureș, au organizat, recent, concursul ,,CINE ȘTIE OLIMPISM”. Au participat 85 de elevi din clasele IX-XI, majori-tatea de la instituția de învățământ gazdă, dar și invitați din Colegiile Naționale “Al.Papiu Ilarian” și Colegiul Economic Transilvania din Târgu-Mureș.

Organizarea a fost exemplară, în conformitate cu experiența acu-mulată în cele patru ediții de către profesorii Vita Csaba și Kemendi Károly, în calitate de membri ai Consiliului Filialei Academiei Olimpice Române (A.O.R.) Mureș.

CHEMARE CĂTRE CUNOAȘTEREA FENOMENULUI OLIMPIC

După ceremonialul de deschidere și intonarea Imnului Olimpic, au susținut alocuțiuni dnul director prof. LOBONȚ DORIN CRISTIAN, care a adresat elevilor o frumoasă chemare către cunoașterea feno-menului Olimpic și de participare la activitățile de educație și cultură Olimpică și dna director ELENA VLAS din partea filialei A.O.R. Mureș, care a menționat că în 2019 principalul obiectiv al filialei conduse de domnia sa este este acela de a constitui noi Cercuri Olimpice (C.O.) în gimnaziile și liceele din Tg.-Mureș.

Impresionant a fost momentul premergător începerii concursului: ca și înaintea unei teze sau chiar și mai puternic. Aceștia mai făceau ultimele consultări bibliografice pe holurile liceului. Sala de educație fizică și sport a fost perfect pregătită, cu mochetă pe jos pentru protecția parchetului, iar elevii, constituiți în echipaje de câte cinci (ca și cercurile olimpice), au fost invitați să se așeze pe cele 17 saltele, primind cartonașele necesare răspunsurilor.

NOȚIUNI DE ISTORIE OLIMPICĂ ANTICĂ

Înainte de începerea competiției, dnul profesor de istorie PROZAN MIRCEA a mai punctat ultimele noțiuni ale lecției de istorie Olimpică Antică, de naștere și încetare a Jocurilor Olimpice Antice. Pentru concurs a fost pregătit un test cu peste 140 de întrebări, cu trei variante. Pentru a indica răspunsul corect, în zece secunde, elevii utilizau unul din cartonașele A, B sau C, iar cei care nu arătau cartonașul corect se retrăgeau pe banca suporterilor. Concursul a durat aproape două ore, departajarea până la ultimele trei echipaje realizându-se foarte greu. Spre final, au fost adresate întrebări mai dificile din istoria Olimpismului, reușindu-se stabilirea celor două finaliste. Am încheiat cu nominalizarea celor trei echipe câștigătoare. Pe parcursul timpului necesar completării diplomelor, toți elevii au primit câte un tricou cu logo-ul Olimpic, o medalie și o diplomă de participare. Premianții au mai primit materiale din partea C.O.S.R.-A.O.R.: cărți, șepcuțe, brelocuri, pliante sau insigne. Un lucru este important de menționat: elevii s-au prezentat voluntar, au consultat cu interes și curiozitate bibliografia Olimpică recomandată și, din lipsă de spațiu, nu au mai fost acceptate în concurs echipaje care au dorit să se înscrie în ultimul moment.

În concluzie, ideea de organizare a concursurilor și activităților Olimpice prezintă un susținut interes în rândurile elevilor. În 22 ianuarie urmează organizarea aceluiași concurs ,,CINE ȘTIE OLIMPISM”, de către Colegiul Național Unirea din Tg.-Mures, fiind invitate și alte licee (care au și confirmat participarea).

ECHIPAJELE PREMIATE

Pe locul I s-a clasat echipa clasei a XI-a C, formată din elevii Ferenczi Beatrix, Bardos Timea, Fleischer Ildiko, Nagy Edina și Nagy Anita - prof. Vita Csaba; locul II: clasa a XI-a B.1 - Kiss Carina, Suciu Daniela, Gherendi Robert, Călugăr Ariana și Dreghici Patricia - prof. Prozan Mircea; Locul III - clasa a XI-a B.2 - Oprea Paul, Mărginean Ioana, Ioras Andreea, Hădărău Miruna și Farkas William - prof. Prozan Mircea.

Elevii participanți la concurs au fost pregătiți și îndrumați de profesorii Vita Csaba, Kemendi Károly și Prozan Mircea de la Colegiul Național Pedagogic ,,Mihai Eminescu”; prof. Szász Marta de la Colegiul Economic Transilvania și prof. Rusu Mihai de la Colegiul Național ,,Al. Papiu Ilarian”, precizează ELENA VLAS, director Academia Olimpică Română, filiala Mureș.

Lasă un comentariu