PĂRINȚII CARE AU TREI COPII SUNT CEI MAI STRESAȚI

Concluziile unui studiu realizat de oamenii britanici de știință arată că părinții care au trei copii sunt mai stresați decât părinții cu mai mulți copii.

„Nu este o situație neobișnuită pentru părinți să afle că este stresant să ai copii. Deși este de așteptat ca părinții care au trei copii să fie mai stresați decât părinții care au mai puțini, a fost neașteptată descoperirea conform căreia acești părinți sunt mai stresați decât părinții cu mai mulți copii.

Cercetarea, în care am analizat aproximativ 7.000 de părinți, a scos în evidență faptul că părinții cu patru copii au fost cel mai puțin stresați, ceea ce arată că, odată cu al patrulea sau al cincilea copil, părinții tind să se concentreze mai puțin pe încercarea de a deveni părinți perfecți. Al patrulea copil reprezintă de obicei punctul în care părinții își dau seama că nu au timp sau abilitățile mentale necesare pentru a se devota perfecțiunii pentru fiecare dintre copii. În schimb, ei se relaxează ceva mai mult.

Pentru cei mai mulți părinți, timpul limitat pe care îl au de acordat nevoilor copiilor lor reprezintă cea mai mare sursă a stresului. De fapt, aceasta a fost problema pentru 60% dintre persoanele studiate.

Din păcate, în cazul părinților cu trei copii, timpul acestora este împărțit între cei trei copii, iar părinții nu pot admite încă faptul că nu pot și nu ar trebui să atingă perfecțiunea, de aceea devin stresați. 72% dintre părinți au spus că stresul este cauza care provoacă și mai mult stres. Acești părinți simt că, dacă ar fi părinți mai buni, nu ar mai fi atât de îngrijorați tot timpul. De aceea, nivelul stresului este dovada că ceea ce fac este greșit, lucru care induce și mai mult stres.

Însă, nu doar părinții cu trei copii sunt mult mai stresați decât ceilalți, ci și părinții de fete sunt mai stresați decât părinții de băieți. Acest lucru nu înseamnă că fetele sunt mai dificile, însă există factori din societate care fac creșterea unei fiice mai dificilă decât creșterea unui fiu.

Fetele au de obicei mai multe așteptări privind comportamentul lor, corpul lor, din cauza perspectivei societății, lucru care ajunge să pună presiune pe fete și pe părinții acestora", explică psihologii britanici, citați de descopera.ro.

 

Lasă un comentariu