DRAMATIC: LA FIECARE TREI MINUTE, UN ROMÂN PLEACĂ DIN ȚARĂ?!

Distribuie pe:

Dintr-o analiză a HotNews.ro, aflăm că, la fiecare trei minute, un român pleacă din țară, ceea ce înseamnă că, la nivelul anului 2017, au emigrat câte 600 de români în fiecare zi, iar studiile arată că nu doar lipsa banilor îi împinge pe români peste granițe!

Potrivit datelor oficiale, dacă emigrația va continua în acest ritm, până în 2020, populația României va ajunge la aproximativ 19 milioane de cetățeni.

Creșterile salariale nu îi rețin pe medici în țară!

Mult așteptatele și mult trâmbițatele creșteri salariale, pe care anul 2018 le-a adus în sistemul sanitar, nu au reușit să îi convingă pe medici să rămână să profeseze în țară. Chiar dacă salariile unora dintre doctori au crescut substanțial sau chiar s-au dublat, începând din martie anul trecut, numărul celor care au făcut cerere pentru a obține certificate de conformitate (documente care le permit să profeseze în afara țării) a scăzut nesemnificativ în 2018.

România a pierdut, în medie, șase medici în fiecare zi, anul trecut. În total, 2.312 medici au cerut eliberarea certificatelor de conformitate în anul 2018, în timp ce în 2017, numărul total a fost de 2.794. Asta, deși salariile angajaților din sistemul sanitar, în special medici și asistente, au crescut substanțial, începând din martie 2018.

Peste problemele economice, se suprapun cele instituționale

Tinerii din România pleacă dintr-un cumul de motive pragmatice (de la locul de muncă, la oportunități și la funcționarea instituțiilor). Ei pleacă acolo unde au prieteni, familie și oportunități de educație, dar mai ales din cauza modului defectuos în care funcționează instituțiile publice din România. Motivația cumulativă vine din faptul că nu avem numai dificultăți economice, avem simultan și probleme instituționale.

Deși, în spațiul public românesc, s-a format ideea că singura motivație a plecării este legată de un loc de muncă, un salariu mai mare, venituri mai mari, aceasta nu este corect.

Principala motivație a tineretului din România care migrează este un anumit stil de viață, care pe lângă job oferă și un mediu de viață, cu instituții care funcționează așa cum el și-ar dori, dar și cu o climă potrivită.

Tinerii educați, mai dornici să plece

Potrivit unui studiu recent al UNESCO, cu cât tinerii sunt mai educați, cu atât este mai mare predispoziția acestora spre relocare (emigrare), pentru a câștiga mai bine de pe urma calificării lor.

Preferințele și aspirațiile, ca rezultat al educației, îi fac pe oameni să părăsească zonele rurale sau slab dezvoltate și să migreze în căutarea câștigurilor potențiale mai mari.

După ce au analizat 53 de state, specialiștii UNESCO au ajuns la concluzia că probabilitatea migrației s-a dublat printre cei cu studii primare, s-a triplat în rândul celor cu educație secundară (liceu și gimnaziu) și s-a mărit de patru ori printre cei cu studii superioare, comparativ cu cei fără educație.

Cât despre România, datele arată că peste 20% din populația cu studii superioare a plecat la muncă în străinătate, iar jumătate dintre cei plecați în ultimii trei ani sunt tineri.

România va deveni o economie irelevantă...

În opinia specialiștilor, în lipsa unor investiții care să atragă forța de muncă, România va deveni o economie tot mai puțin competitivă și irelevantă pe plan internațional.

Scăderea populației va veni în paralel cu creșterea procentului de persoane vârstnice, ceea ce înseamnă că instituțiile din sistemul de sănătate vor fi cu mult mai puternice, în sensul de influențare a politicilor publice. În același timp, sănătatea va fi, în sine, un aspect mult mai important, atât în viețile cetățenilor, cât și în economie.

***

Într-o recentă prezentare pe care a făcut-o la Bruxelles despre fenomenul migrației românilor, Dumitru Sandu, specializat în domeniul demografiei, afirma că 80% din diaspora României (care a emigrat după 1989) s-a stabilit în Italia, Spania, Germania, Marea Britanie, SUA și Ungaria.

După anul 2010, pe lângă țările menționate, românii au început să se îndrepte și către țările scandinave, dar și spre Olanda și Austria.

Lasă un comentariu