RECTORUL UMFST LIMPEZEȘTE… APELE „ANGLO-MAGHIARE" DIN CADRUL UNIVERSITĂȚII

Distribuie pe:

Rectorul UMFST Târgu-Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, a confirmat, într-un interviu acordat agenției ungare de presă MTI, că Senatul Universității a decis înființarea Facultății de medicină cu limbă de predare engleză, începând cu anul universitar 2019-2020. Potrivit rectorului, decizia a fost luată deoarece, din toamnă, începe programul de studii la Hamburg, unde medicina este predată în engleză, astfel că structura organizațională a instituției trebuie să corespundă atât legislației românești, cât și celei germane.

Azamfirei a negat orice legătură dintre recenta decizie a Senatului UMFST și solicitarea liniei maghiare privind înființarea unei facultăți cu predare exclusiv în limba maternă, afirmând că „asocierea cu Facultatea maghiară este artificială, sunt două lucruri care au motivație diferită". De altfel, mulți universitari maghiari participă la predarea în limba engleză, a adăugat rectorul.

Cu privire la structura autonomă solicitată de ani de zile de către linia maghiară, prof. dr. Azamfirei a precizat că, în 2012, când Guvernul a aprobat înființarea facultății maghiare, trecând peste decizia conducerii UMF, Hotărârea de Guvern a fost anulată în instanță. De aceea, a detaliat rectorul, dacă reprezentanții liniei maghiare doresc ceva, trebuie să se exprime în Senatul UMFST, considerând că strategia de a nu participa la ședințe, de a nu-și spune punctul de vedere - care mai apoi apare în presă - este contraproductivă și sortită eșecului.

Rectorul a confirmat și faptul că, în cadrul Senatului Universității, s-a votat ca denumirea acesteia să includă numele lui Emil Palade, câștigător al Premiului Nobel, adăugând că numele unei personalități maghiare în denumirea instituției „poate fi o temă de discuție în Senatul Universității".

Rectorul a declarat că pentru data de 28 ianuarie a invitat reprezentanții liniei maghiare la o întrevedere comună, unde vor fi dezbătute problemele secției. Acesta a adăugat că și-a manifestat deschiderea de a discuta aceste probleme, dar nu a găsit tot timpul reciprocitate la colegii maghiari, inclusiv în ce privește unificarea, anul trecut, a Universității de Medicină și Farmacie cu Universitatea „Petru Maior", mai informează sursa citată.

 

Lasă un comentariu