SE ÎNTREVĂD PERSPECTIVE MAI BUNE PENTRU MUNICIPIUL TÂRNĂVENI (II)

Distribuie pe:

- Convorbire cu dl. Nicolae Sorin Megheșan, primarul municipiului Târnăveni -    

Continuând cu partea a doua a convorbirii avute cu dl. Nicolae Sorin Megheșan, facem o mică precizare în legătură cu cea mai puternică întreprindere din Târnăveni, cu peste 1.000 de angajați. Este vorba de SEWS România, punct de lucru Târnăveni, divizie a companiei Sumitomo Electric Wiring Systems Europe, o companie multinațională în domeniul cablajelor auto. Unicul acționar al societății în România este britanicul Mike Lawson. Conducerea în țară revine britanicului Richard Nelson, manager în țară al Sews, japonezul Nishide Naoyo este vicepreședinte al Sews România, iar directorul fabricii din Târnăveni este Debra Mary Hunt.

Nicolae Sorin Megheșan: Avem un bloc ANL în construcție, locuințe pentru tineri, care are termen de finalizare tot pentru sfârșitul anului 2019. De asemenea, vom avea la Târnăveni, Centrul Cultural. Mulți nu știu exact ce înseamnă și ne-au reproșat faptul că se putea face altceva cu acei bani, de peste un milion de euro. Banii pentru Centrul Cultural provin de la Ministerul Dezvoltării, de la Compania Națională de Investiții. Prin Ministerul Dezvoltării au fost admise trei proiecte, la nivel de România, pentru “centru cultural”. Din moment ce Târnăveniul a fost admis, înseamnă că am avut o fundamentare foarte serioasă și profesionistă. Ținând cont de faptul că clădirea Muzeului este în curs de retrocedare, de faptul că avem un spațiu pentru Bibliotecă, dar care nu este adecvat. La fel este situația cu Biblioteca Copiilor, care nu se află într-un spațiu adecvat, iar acest Centru Cultural, pe lângă faptul că are o sală de spectacole de 300 de locuri, mai are și spațiu pentru Bibliotecă, spațiu pentru Muzeu, săli de conferințe. Este un Centru Cultural multifuncțional. Și, subliniez din nou, acei bani nu se puteau folosi pe modernizarea, spre exemplu, a străzilor, pentru că au fost cu destinație fixă, de la Compania Națională de Investiții.

De asemenea, acest proiect, la sfârșitul anului, ne dorim să fie finalizat, cu termen stabilit anterior, pentru anul 2020. Avem o sală de sport la care s-a semnat licitația, proiectantul este în faza de adaptare. S-a prelungit termenul, practic, în vara anului trecut trebuia demarată execuția. S-a atribuit lucrarea de execuție și de proiectare, dar, din păcate, proiectantul nu s-a putut încadra în costurile licitate și adjudecate. Licitația a încercat fel și fel de tertipuri, că ar mai fi nevoie de fundare, că modificări nu se pot face, dar acum trebuie să vină, să depună proiectul și să se demareze execuția. De asemenea, Sala de Sport, cu 180 de locuri, este finanțată de Ministerul Dezvoltării. Toate aceste lucrări pe care vi le-am spus mai devreme: podul, Centrul Cultural, Sala de Sport, drumul de la Bobohalma, blocul ANL, sunt cinci proiecte majore pentru municipiul Târnăveni și care au finanțare extrabugetară, extrabugetului local. Trebuie să înțeleagă lumea că pentru a obține finanțarea unui proiect necesită multă muncă și profesionalism. În afară de municipiul reședință de județ, Târgu-Mureș, municipiul Târnăveni este pe primul loc în județ la capitolul “accesare de fonduri”, europene, norvegiene, guvernamentale. Cred că asta spune ceva despre seriozitatea municipiului Târnăveni.

- Ce vă doriți pentru anul acesta și pentru viitor?

- În primul rând, îmi doresc sănătate. În al doilea rând, îmi doresc ca tot ce mi-am propus pentru municipiul Târnăveni să putem duce la bun sfârșit. V-am spus despre proiectele pe care le avem în derulare. Sunt proiecte inițiate încă de acum trei, patru ani de zile. Din păcate, birocrația la noi, asta înseamnă. V-am spus mai devreme că de trei ani am semnat un contract de finanțare și abia acum suntem la faza de execuție. Îmi doresc să se finalizeze ceea ce am început, să ducem la bun sfârșit proiectele, să le mulțumesc cetățenilor municipiului Târnăveni, care au fost aproape de mine, de administrația locală și au înțeles lucrurile, au înțeles faptul că lucrurile nu se pot schimba peste noapte și că e nevoie de seriozitate, de o muncă titanică pentru a aduce de la idee, la proiect, la concretizare și finalizare. În același timp, îmi doresc ca Târnăveniul să fie orașul în care lumea să își dorească să trăiască, nu să plece de aici.

- Fiind vorba de sănătate, câteva date despre Spitalul din Târnăveni, ne puteți spune în încheiere?

- Despre Spital pot să vă spune foarte multe lucruri frumoase. Deși Spitalul nu ne este subordonat direct Consiliului local, fiindcă este considerat Spital Zonal, este subordonat Consiliului Județean, cu care avem o colaborare foarte bună, și pe această cale, le mulțumesc celor care conduc Consiliul Județean, președintelui, vicepreședinților, consilierilor județeni, pentru faptul că au înțeles că sănătatea reprezintă cel mai important pilon al unei societăți normale. S-au acordat foarte multe fonduri pentru Spital. Cred, la ora actuală, că sunt puține spitale în județul Mureș, indiferent că sunt de stat sau privat. De stat nu cred că mai există vreun spital atât de aranjat și de pus la punct cum e Spitalul din Târnăveni. V-aș invita, ca vizitator, nu ca pacient, să mergeți pe acolo, să vedeți cum arată. Spitalul are un colectiv de excepție. De anul trecut au un computer tomograf nou, achiziționat prin bani, din sponsorizare. Este de menționat și apreciat: 10 miliarde de lei vechi, un milion de lei noi, veniți din sponsorizare, pentru achiziționarea acestui computer tomograf. Au fost foarte multe alte sponsorizări, venite și prin muncă, prin eforturile personalului spitalului. A fost modernizat Spitalul de Pediatrie, secțiile de chirurgie, interne, obstetrică-ginecologie. Acum se lucrează la secția de psihiatrie, care, dacă nu mă înșel, este cea mai mare secție de psihiatrie din România. Noi, ca și administrație locală, avem șase apartamente pe care le punem la dispoziția medicilor. Încercăm să-i atragem pe medici, să vină la Târnăveni.

Adică, administrația locală din Târnăveni le asigură medicilor locuința. Este un colectiv bun, foarte mulți medici sunt nou veniți, de la Cluj-Napoca, de la Târgu-Mureș. Pe această cale nu pot decât să mulțumesc tuturor, și în special Consiliului Județean, conducerii Spitalului municipiului Târnăveni pentru munca, efortul și ceea ce au realizat la Târnăveni și la Spitalul municipiului Târnăveni. Cred că actul medical trebuie să-ți dea încredere, în primul rând. Atunci când ai o problemă de sănătate, speranța îți este în medic, în personalul medical, în unitatea sanitară. Când mergi într-o unitate sanitară și vezi că toate lucrurile sunt puse la punct, sunt dotări, se oferă un act medical de calitate datorită medicilor, a cadrelor medicale, este un moment în care ți se ridică și ție moralul și îți recapeți speranța.

Lasă un comentariu