UNIREA LUI CUZA

Distribuie pe:

Seria manifestărilor dedicate actului Unirii Principatelor Române a început în acest an prin activitatea de omagiere a domnului Al. Ioan Cuza, de către Organizația de Femei din municipiul Târgu-Mureș, parte componentă a Ligii Pensionarilor Mureș. Activitatea a avut loc la Casa Sindicatelor, în data de 23.01.2019, în prezența unui număr mare de pensionari, având ca invitați președinții unor ligi, fundații, asociații, societăți culturale din zonă.

Manifestarea a început prin intonarea Imnului de Stat a României și a Imnului Europei, după care domnul prof. GHEORGHE NISTOR a susținut o conferință ce a vizat: date biografice despre descendența lui Cuza, personalitatea acestuia, culisele prin care politicienii vremii, înțelegând oportunitatea ce le-a fost dată, l-au propus și l-au ales domn pe Cuza, șocând Europa cu măiestria actului lor politic și maturitatea în gândire, toate aceste aspecte fiind mai puțin cunoscute de public.

S-a subliniat însemnătate și îndrăzneala reformelor sale care, într-un timp extrem de scurt, au pus bazele statului nostru modern, precum și motivele pentru care ,,monstruoasa coaliție” l-a îndepărtat de la putere, frângând, ca de atâtea ori în istorie, un demers democratic necesar pentru neam și țară, pentru destinul nostru socio-politic de mai târziu.

În context și la temă a luat cuvântul doamna cercetător MARIANA PLOIEȘTEANU care, în rezumat, ne-a adus la cunoștință rezultatele unei cercetări personale făcute asupra modului în care presa vremii din Transilvania a oglindit evenimentul prin principalele sale publicații: Gazeta de Transilvania și Telegraful Român. Impresionantul moment a fost relatat fidel, el stârnind o admirație de nedescris în rândul cititorilor, rămânând mai apoi în conștiința și în sufletul lor, și a urmașilor lor, până la 1918, când se va face Marea Unire.

Pe bună dreptate, doamna VOICA FOIȘOREANU a înfierat actul trădătorilor din monstruoasa coaliție, ca și a acelora de azi, care pun înaintea lor doar interesele personale, uitând de neam și țară, și de mersul ei în istorie.

Corul doamnelor pensionare, împreună cu participanții la această activitate au intonat Imnul Unirii “Trei culori cunosc pe lume” și în final “Hora Unirii”. A fost o frumoasă manifestare “regizată” cu inima și sufletul, ca de obicei, de doamna FLORICA PERȚE, creându-ne nouă, spectatorilor, o stare de mare și necesară simțire românească, motiv pentru care merită toate felicitările.

Lasă un comentariu