DIRECȚIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ MUREȘ: CUM SĂ NE FERIM DE VIROZE RESPIRATORII ȘI GRIPĂ

Distribuie pe:

Pentru evitarea îmbolnăvirii și răspândirii afecțiunilor respiratorii acute și a gripei, care se transmit foarte ușor, mai ales la persoanele cu risc crescut de îmbolnăvire (copii, gravide, bătrâni și persoane cu afecțiuni asociate), se recomandă:

- evitarea pe cât posibil a spațiilor închise, aglomerate (săli de spectacol, hypermarket-uri, mijloace de transport în comun etc.);

- aerisirea frecventă a încăperilor;

- evitarea pe cât posibil a contactului cu persoanele bolnave;

- folosirea batistei atunci când tușiți sau strănutați și aruncarea la coșul de gunoi a batistei utilizate;

- spălarea mâinilor, cât mai des, cu apă și săpun pentru a îndepărta bacteriile și virusurile;

- consumarea fructelor și legumelor proaspete.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei este vaccinarea antigripală.

În caz de îmbolnăvire, se recomandă izolarea la domiciliu atât a persoanelor adulte, cât și a copiilor pentru evitarea apariției compli-cațiilor și a răspândirii bolii.

Dacă prezentați: alterarea stării generale, febră (39-40 grade Celsius), dureri de cap, frisoane, transpirații, dureri musculare, dureri în gât, răgușeală, dureri la nivelul globilor oculari și lăcrimare, nas înfundat sau secreții nazale abundente, strănut, tuse, scăderea poftei de mâncare, greață cu sau fără vărsături, adresați-vă de urgență medicului și evitați automedicația!

N. red. DSP Mureș mai informează că, în urma solicitării Ministerului Sănătății, au fost dispuse măsuri de prevenire a gripei în toate unitățile spitalicești de stat din județ, monitorizarea evoluției situației epidemiologice, raportarea de către unitățile de învățământ a cazurilor de îmbolnăvire, a posi-bilelor focare depistate. Se soli-cită, de asemenea, limitarea, din data de 21 ianuarie, a accesului vizitatorilor în spitalele din județ, respectiv: Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, Institutul de Urgență pentru Boli Cardio-vasculare și Transplant, spitalele din Reghin, Sighișoara, Târnăveni, Luduș, Sângeorgiu de Pădure, Sovata-Niraj.

Până în prezent, în județ s-au înregistrat două decese cauzate de gripă, fiind vorba de doi bărbați nevaccinați antigripal.

În acest sezon, DSP a avut un stoc de 21.000 de doze de vaccin antigripal, repartizate medicilor de familie din județ. Până la jumătatea acestei luni, au fost vaccinate 20. 517 de persoane.

Lasă un comentariu