21 - 27 IANUARIE SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ DE PREVENIRE A CANCERULUI DE COL UTERIN

Distribuie pe:

În 2018, incidența cancerului de col uterin (CCU) s-a situat pe locul 4 în lume, iar mortalitatea a reprezentat a treia cauză de deces prin cancer la femei * România se află într-o situație nefavorabilă, cu incidență și mortalitate de aproape 3 ori mai mari față de media europeană * La nivel european, mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani, în urma programelor de prevenție * Aplicate împreună, vaccinarea și screening-ul specifice reprezintă strategia optimă de protecție împotriva cancerului de col uterin * Se consideră că în România infor-marea despre riscul cancerului de col uterin nu (mai) este suficientă, iar conștientizarea cauzelor CCU și aplicarea metodelor de prevenție, ce pot diminua cu 80% riscul de CCU, trebuie să capete proporții de masă * Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin în stadia incipiente. Astfel, riscul de cancer poate fi redus cu 40-70% prin vaccinare, iar testarea periodică reduce cu încă 30 până la 50% riscul. Screening-ul femeilor vaccinate adaugă o reducere de 30% a mor-talității specifice prin CCU.

Și în acest an, Direcția de Sănătate Publică Mureș se implică în cam-pania de informare “Săptămâna Europeană de Prevenire a Can-cerului de Col Uterin” (CCU), lansată în anul 2007 și având ca scop creșterea gradului de informare a femeilor asupra acestui tip de cancer și a mijloacelor de prevenire. Derulată sub sloganul “Stop Cance-rului de Col Uterin!”, tema din acest an este “Cancerul de col uterin poate fi eliminat ca problemă de sănătate publică”, în urma inițiativei Organizației Mondiale de Sănătate (OMS) de lansare a Apelului la acțiune pentru eliminarea CCU, din mai 2018. Un amplu material pe această temă, însoțit de o bogată bibliografie, poate fi vizualizat pe site-ul DSP Mureș.

Redăm câteva aspecte relevante ale studiului menționat, realizat de Centrul Regional de Sănătate Publică București.

Principala infecție cu transmitere sexuală, care se află la originea a 70% din cazurile de CCU, este cea cauzată de virusul uman papilloma (HPV). Infecția cu HPV, prin tulpinile de risc înalt, provoacă și alte tipuri de cancere: majoritatea cancerelor anale, cancerul de vulvă, vagin, și cancerul penian la bărbați și cancer orofaringian. Majoritatea infecțiilor HPV sunt autolimitante și se vindecă de la sine - aproximativ 80% din acestea. O mică parte din aceste infecții devin persistente și provoacă leziuni pre-canceroase care evoluează malign. Nu există în prezent tratament al infecției cu HPV. Prevenirea infectării HPV se bazează pe vaccinare. Vaccinarea împotriva HPV a fost adoptată de numeroase țări, 74 de state la nivel mondial, iar eficiența a fost deja demonstrată în Australia, Noua Zeelandă, SUA, Canada, Danemarca, Suedia sau Germania. Screening-ul pentru CCU - principala metodă utilizabilă în masă pentru depistarea leziunilor pre-canceroase și eventuala inițiere a tratamentului în stadiile incipiente ale cancerului - se recomandă atât femeilor vaccinate, cât și celor nevaccinate. Testul simplu Babeș - Papanicolaou (B-P) este reco-mandat la fiecare 3 ani; între 30 și 65 de ani se recomandă testarea primară pentru depistarea infecției persis-tente cu HPV, urmată de triaj citologic în cazul infecției. Dacă testul HPV este negativ, testarea se poate face la fiecare 5 ani. OMS recomandă o abordare cuprin-zătoare a prevenirii și controlului cancerului de col uterin prin acțiuni ce includ intervenții pe toată durata vieții, precum: educația comunitară, mobilizarea socială, vaccinarea, screeningul, tratamentul și îngrijirile paliative.

Intervențiile preventive recomandate fetelor și băieților, după caz, sunt următoarele: vaccinarea HPV a fetelor cu vârsta cuprinsă între 9 și 13 ani, înainte de a deveni active sexual; educația privind practicile sexuale sigure, inclusiv amânarea debutului activității sexuale; promovarea utilizării și furnizarea de prezervative per-soanelor care sunt deja active sexual. Atenție: prezervativul nu oferă protecție completă împotriva transmiterii infecției cu HPV. Aceasta se transmite și prin contactul tegumentelor din zona ano-genitală.

Consumul de tutun, care începe deseori în timpul adolescenței, reprezintă un factor important de risc pentru cancerele de col uterin și alte tipuri de cancer. Importanța prevenirii prin screening și vacci-nare (nu se exclud) este probată de comparația ratelor de supraviețuire la 5 ani în funcție de diagnosticarea precoce (93%) sau tardivă (15%) a CCU de către serviciile specializate.

Conform estimărilor, cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial, cu o rată brută a incidenței de 15,1/100.000 femei. Se estimează că în anul 2018 s-au diagnosticat 569.847 cazuri noi de CCU, reprezentând 3,2% din totalul cancerelor nou diag-nosticate. România înregistrează o incidență brută de 32,8/100.000 femei, reprezentând aproximativ 3.300 de cazuri noi pe an.

În ce privește mortalitatea, pe toate vârstele, CCU ocupă poziția a treia la femei, după cancerul de sân și cel pulmonar.

România înregistrează valori ridicate ale mortalității specifice prin CCU, cu aproximativ 1.740 decese anual, reprezentând o rată brută a mortalității de 24,2/100.000 femei.

Estimările bazate pe date disponibile în septembrie 2018 arată că în România cancerul de sân (9.629 cazuri) reprezintă 25% din totalul cazurilor noi de cancer, în timp ce CCU (3.308 cazuri) înregistrează o pondere de 8,6%, sub cancerul de colon (11,9%), dar peste cancerul de plămâni (7,2%) sau de uter (6,4%).

Testarea periodică (screening-ul) Babeș-Papanicolaou permite depistarea leziunilor pre-can-ceroase și a cancerului de col uterin în stadii incipiente. La nivel european, mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani, prin programe de prevenție coe-rente, consecvente și com-prehensive. Este important ca femeile să înțeleagă cauzele bolii și să cunoască metodele de prevenție disponibile.

CCU este cancerul ce poate fi prevenit în proporție de 80% prin testare regulată în cadrul progra-melor organizate de screening.

În România, Programul Național de Screening pentru depistarea precoce a CCU vizează apro-ximativ 6 milioane de femei, segment de acoperit până în prezent la nivel de numai 12% - circa 700.000 femei au beneficiat de servicii gratuite de testare Babeș Papanicolaou. Se esti-mează că, totuși, 49% din totalul cazurilor posibile de cancer de col uterin au fost prevenite prin screening populațional.

Lasă un comentariu