DISCURSUL PRIMARULUI DR. DORIN FLOREA, CU OCAZIA SĂRBĂTORIRII CELOR 160 DE ANI DE LA UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE

Dragi târgumureșeni,

Emoțiile mă cuprind de fiecare dată când fac referire la marile evenimente ale țării. La rândul meu, încerc să vă transmit emoția evenimentelor istorice, al căror adevăr v-a fost lăsat moștenire multora dintre dvs. așa cum, mie, bunicul mi-a transmis acest sentiment, vorbind despre ceea ce a însemnat Marea Unire. Cu deosebită plăcere, mi-a povestit și despre modul în care ardelenii au privit Mica Unire. Poporul a fost nelipsit de la marile evenimente ale acestui neam. De fiecare dată a fost alături și a dat tot ce a fost mai bun din pământul acesta: politicieni, scriitori, oameni care au cutreierat și au purtat mândria României în toată lumea. Modul în care Cuza, Kogălniceanu, Alecsandri, Bălcescu, ulterior Maniu, Brătianu, Regina Maria au stârnit admirația Parisului și Londrei, a creat posibilitatea de a avea o țară întregită, redând demnitatea românilor. Toate acestea au fost făurite de către înaintașii noștri, nu le-am primit în dar. De aceea ardelenilor le e mai dragă decât oricui Mica Unire și Marea Unire, pentru că au așteptat-o secole de-a rândul, sub niște apăsări despre care e bine să știm totul, pentru a le putea apăra.

Dacă George Clemenceau sau David Lloyd George (prim-miniștrii Franței și Regatului Unit) priveau atunci cu admirație prestația românilor, vă întreb, astăzi, cum apărem în fața Europei? Un popor îngenuncheat, umilit, un popor care este prezentat ca paria Europei!

Dragi târgumureșeni, trebuie să ne apărăm împotriva umilinței și a batjocurii de tot felul! Românii o vor putea face doar în momentul în care vor înțelege că trebuie să fie uniți, când vor înțelege că nu mai trebuie să cadă pradă dezbinărilor și manipulărilor nepermise în alte vremuri, dar atât de perverse în secolul în care trăim. N-avem altă șansă să lăsăm copiilor noștri, pribegi prin toată Europa, decât ziua demnității noastre: ziua în care vom demonstra că acest popor s-a trezit și își va apăra demnitatea în Europa! Sunt națiuni care fac acest lucru: uitați-vă la țările din jur, uitați-vă la oamenii care nu sunt îngenuncheați de marile concerne și pe care nu i-au distrus banii.

Nevolnicia aceasta trebuie să înceteze, pentru că mulți și-au pus în gând ca această țară să rămână îngenuncheată: să nu mai dea valori, să nu mai dea politicieni, să nu mai dea bărbați adevărați, să nu mai dea caractere! Scopul lor e să trecem totul sub o nivelare pe care alții, de secole întregi, au știut să o domine. Artiștii noștri v-au transmis mesaje prin operele lor. Un fragment dintr-un cântec patriotic ne îndeamnă să nu cedăm nici o palmă de pământ “Nu vom ceda o palmă de pământ/ Chiar de vom intra-n mormânt!” În ultimii 25 de ani însă, peste un milion de hectare de pământ, avuții ale acestei țări, au fost predate fără ca cineva să miște un deget!

Vă promit că anul viitor, sărbătoarea Unirii o vom face în Piața Publică, în centrul orașului! Pentru că ardelenii merită acest lucru după suferința îndurată, după altruismul și dragostea pe care au vrut să le reîntoarcă tuturor celor care încă mai cred în vremuri apuse.

Dumnezeu să vă dea sănătate, multă înțelepciune, să putem declara ziua revenirii demnității noastre! Nu așteptați clemență! Avem o Biserică, avem o credință și o dorință de libertate, pe care trebuie să le apărăm! Dumnezeu să ne ajute!

Lasă un comentariu